News Flash:

De ce e bine sa consumam miere

19 Decembrie 2017
30752 Vizualizari | 0 Comentarii
Mierea de albine poate fi remediul pentru o viata sanatoasa. Medicul specialist in diabet si nutritie Luminita Florea spune pentru Gandul de ce trebuie inclusa in alimentatia noastra.
 
“Mierea de albine – cunoscuta si ca „hrana vie”-  este un aliment complex, care nu are doar calitati nutritive, ci si numeroase proprietati terapeutice - digestive, cardio-vasculare, respiratorii, in afectiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, in boli infectioase, in afectiuni sanguine sau cutanate. Din punct de vedere nutritiv, mierea este un amestec de fructoza (aproape 40%) si glucoza (aproximativ 30%), contine si apa in proportie de 17%, vitamine si minerale (13 %): vitamina C, un complex de vitamine B, calciu, magneziu, fosfor sau sodiu. 
 
Aportul caloric energetic este important: 100 g de miere are 315 calorii”, precizeaza medicul specialist in diabet si nutritie Luminita Florea pentru Gandul. Dintre proprietatile si beneficiile consumului de miere amintim:
 
  • 1. Efect antibacterian – mierea inhiba dezvoltarea bacteriilor iar bioflavonoidele aflate in miere au efect antibacterian direct.
  • 2. Efect anti-oxidant, protector impotriva proceselor oxidative si ale imbatranirii.
  • 3. Efect antiinflamator - mierea contine bioflavonoide cu proprietati antiinflamatorii.
  • 4. Efect detoxifiant– mierea contine multa fructoza (in special mierea de salcam) care ajuta la o mai buna detoxifiere biochimica.
  • 5. Efect emolient, datorita capacitatii sale de atragere a apei.
  • 6. Efect emulsionant al grasimilor, datorita acizilor continuti.
  • 7. Efect laxativ – mierea este higroscopica (atrage apa) si regleaza flora intestinului gros.
  • 8. Efect regenerativ tisular: pentru tesutul conjunctiv – mierea ajuta la producerea mucopolizaharidelor care sunt componente importante ale tesutului conjunctiv. Stimuleaza regenerarea epiteliilor, endoteliilor si a membranelor celulare
  • 9. Excelent tonic pentru copii, convalescenti si pentru gravide.
In alimentatia copiilor,  mierea trebuie privita din doua perspective 1. riscul botulinic si 2. riscul alergizant. “Mierea de albine este consumata de cele mai multe ori in stare naturala, fara a fi sterilizata sau pasteurizata.Temerea legata de mierea de albine este aceea ca poate provoca botulism, sporii care pot genera aceasta infectie fiind prezenti in natura, in special pe florile plantelor polenizate de albine. Pentru adulti, cantitatea de spori de botulism ingerati nu reprezinta un pericol, intestinul adultului contine suficienti acizi pentru a face fata cantitatii de toxine eliberata de aceasta bacterie. Nu se recomanda insa consumul acestui aliment la copiii mai mici de 1 an, pentru ca acestia au un sistem de digestie insuficient maturat pentru a face fata acestor toxine si a complicatiilor severe pe care le da intoxicatia botulinica.
 
Mierea de albine este un produs rezultat in urma colectarii si procesarii nectarului diverselor flori de catre albine, iar persoanele alergice la polenul florilor pot face episoade alergice chiar foarte severe la consumul de miere direct sau in diferite alimente care ascund mierea. Pentru copiii in a caror familie exista un istoric cu acest tip de alergie, se va amana consumarea mierii de albine cat mai mult timp ( dupa varsta de 1-2 ani) iar in momentul in care se introduce mierea in alimentatie, se va face treptat si trebuie sa fie atent urmariti”, mai spune medicul nutritionist din cadrul Centrului Medical ProVita pentru Gandul.

viata sanatoasa hrana vie aliment proprietati terapeutice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1527 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014538 (s)