News Flash:

De ce cartofii dulci ne pot sala sistemul intestinal in perioada Sarbatorilor

23 Decembrie 2016
1226 Vizualizari | 0 Comentarii
Cartofii dulci sunt prea putin cunoscuti si consumati la noi in tara. Din pacate! Ii gasim la raionul de fructe si legume exotice (pe langa avocado, papaya etc), desi mai nou am vazut ca marile magazine ii aseaza acolo unde le este locul - la raionul de legume, langa cartofii nostrii obisnuiti.
Iata motivele pentru care aceste legume gustoase ar trebui sa intre in meniul nostru obisnuit.
In primul rand, cartoful dulce are un amidon care nu determina cresteri mari ale glicemiei dupa masa asa cum fac cartofii obisnuiti. Sunt incadrati la alimente cu indice glicemic mediu, in teorie ar trebui sa nu fie consumati in asociere cu oua, carne sau lactate - insa investigatiile medicale au demonstrat ca acesti cartofi nu induc secretie medie de insulina, ci secretie mica (asemanatoare alimentelor din categoria celor cu indice glicemic scazut). Prin urmare, este permis consumul lor la mese in combinatie cu ouale, carnea si grasimile si meniul respectiv nu ne va ingrasa, nu ne va creste glicemia si nici colesterolul. Grozavi ca si garnitura la fripturi sau in salate diverse. Au un gust dulce, asemanator doveacului.
Potasiul se fala din abundenta in cartofii dulci si se stie: potasiul este sanatos pentru inima. In plus, este asociat cu scaderea tensiunii arteriale, risc scazut de accident vascular cerebral, risc scazut de boli cardiace si chiar risc scazut de calculi renali.
Un alt nutrient minune din cartofii dulci este betacarotenul - acestia sunt pur si simplu exceptional de bogati in aceasta vitamina (un cartof ducle are 187% din doza zilnica recomandata) ! Betacarotenul este unul din cei mai puternici antioxidanti, lupta extrem de eficient sa ne mentina tineri si sanatosi. Astfel, cartofii dulci ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer (stomac, pancreas, gura etc) si lupta impotriva scaderii acuitatii vizuale odata cu varsta.
Ati vazut ca acum sunt produse alimentare care se lauda cu adaosul de steroli vegetali in compozitie? Ce fac sterolii - ajuta la scaderea colesterolului "rau" (LDL- colesterol). Ei bine, cartofii dulci contin steroli in cantitati semnificative.
Contin si luteina si zeaxantina - pigmentii antioxidanti care previn ateroscleroza, cancerul si diverse afectiuni ale ochilor.
Deocamdata studiile sunt in faza incipienta, insa se pare ca acidul chlorogenic (prezent si in cartofii dulci) poate inlatura carcinogenii (substantele care produc cancer) si virusii!
Acidul cafeic - studii tot in faza de debut, compusul se pare ca este extrem de eficient in lupta cu SIDA.
Cantitati abundente de vitamina B6 ( previne bolile de inima, atacul cerebral,depresia) si vitamina C (unul din cei mai puternici antioxidanti - stimuleaza sistemul imunitar si vindecarea diverselor boli, previne si amelioreaza boli degenerative, chiar si Alzheimer, previne cancerul etc).
Nu in ultimul rand - sunt bogati in pectina (fibra solubila cu rol in controlul colesterolului) si fibre insolubile (mai ales consumati in coaja) care previn constipatia, diverticuloza, hemoroizii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cartofii dulci legume amidon
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1667 (s) | 23 queries | Mysql time :0.026367 (s)