News Flash:

De ce avem nevoie de vitamina K

13 Martie 2011
4172 Vizualizari | 0 Comentarii

Vitamina K este o vitamina liposolubila care are doua forme: K1(fitochinona) si K2 (farnochinona). Ea a fost descoperita intamplator de catre un cercetator danez, Henrik Dam, in urma unor cercetari din 1920 privind rolul colesterolului in dieta.

S-a observat ca dieta saraca in colesterol administrata unor pui timp de mai multe saptamani determina hemoragii, in timp ce suplimentarea dietei cu colesterolpurificat nu aduce nici un beneficiu. S-a ajuns la concluzia ca in dieta trebuie sa mai fie prezent un factor, acesta o data extras fiind denumit vitamina coagularii.

Cercetarile au fost prezentate intr-o revista germana, de unde si denumirea din limba germana de Vitamina K (Koagulationvitamin). Structura chimica a fost descoperita mai tarziu de catre Edward Adelbert Doisy, iar 1943 Dam si Doisy au primit premiul Nobel pentru descoperirea lor.

Rolul vitaminei K in organism
K are un rol esential in coagularea rapida a sangelui, fiind indicata in oprirea hemoragiilor de orice natura, in diferite tulburari hepatice (icter, hepatita, insuficienta si ciroza hepatica), in colite, urticarii, degeraturi, slabirea rezistentei capilare, diminuarea debitului menstrual, dupa tratamente cu antibiotice etc.

Necesarul zilnic si surse de vitamina K
Majoritatea specialistilor recomanda o doza zilnica de 1,5-2 mg. Vitamina K1 se gaseste in: cartofi, fructe de catina alba, conopida (2-6 mg/100 g), fragi, grau nedecorticat, lucerna, macese, mazare verde, morcovi, ovaz, porumb, rosii, salata verde, spanac, ulei de soia, urzici, varza alba (3-4 mg/100 g) etc.

Vitamina K2 se gaseste in urmatoarele alimente: carne de vita si de porc, splina, untura de peste, lapte si produse lactate (iaurt), galbenus de ou si ficat de porc.

Carenta de vitamina H
Carenta de aceasta vitamina provoaca hemoragii la nivelul mucoaselor si al creierului, indeosebi in urma tratamentelor indelungate cu antibiotice. Aceasta vitamina poate fi furnizata organismului si prin sintetizarea ei de catre flora microbiana intestinala (cca 50%). Intrucat antibioticele distrug flora intestinala sintetizatoare de vitamina K, se recomanda ca administrarea acestora sa se faca o data cu ingerarea de iaurt, lapte batut sau lapte acidofil.

La nou-nascuti, organismul nu produce suficienta vitamina K, lucru ce explica diferitele hemoragii care apar frecvent in aceasta perioada, precum si necesitatea ca si in alaptarile artificiale sa fie adaugate, la alimentele respective, sucuri de rosii sau de alte vegetale continand vitamina antihemoragica.

Carenta de vitamina K mareste timpul de coagulare a sangelui, care, in mod normal, este de 4-8 minute. Hipovitaminoza K se manifesta si prin aparitia de hematoame (hemoragii ale pielii), scurgeri de sange din nas (epistaxis), colite si diaree etc. Aceasta insuficienta vitaminica provoaca neajunsuri atat la nou-nascuti, cat si la adulti.

Dusmanii vitaminei K
Vitamina K se dizolva in grasimi, e foarte sensibila la lumina, rezistenta la caldura si sensibila la oxidanti. De asemenea, este usor distrusa si prin congelarea alimentelor, precum si prin rancezirea grasimilor care intra in alcatuirea alimentelor respective. Tot pe lista inamicilor vitaminei K mai gasim: radiatiile si razele X, aerul poluat, aspirina si alte produse de sinteza (anticoagulante, cloramfenicol, cholestyramin, kanamicina, toate tipurile de penicilina, propantelina, biseptol, neoxazol, tetraciclina etc.).


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vitamina k fitochinona farnochinona
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1626 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022042 (s)