News Flash:

Cum vor arata spitalele dupa noua lege a sanatatii

5 Aprilie 2012
1329 Vizualizari | 0 Comentarii

Noua lege privind reforma sistemului sanitar intra in dezbatere pe bucati. Primul capitol, care se refera la organizarea si functionarea spitalelor publice va fi postat pe site-ul Ministerului Sanatatii pana la sfarsitul acestei saptamani, potrivit reprezentantilor institutiei.

Conform documentului, spitalele se vor putea reorganiza ca institutii nebugetare, de exemplu fundatii avand un singur membru fondator si anume actualul administrator. Aceasta forma de organizare ar putea permite descentralizarea reala si introducerea conceptului de autonomie institutionala in administrarea spitalelor

 "Chiar daca vom da posibilitatea unitatilor medicale sa se reorganizeze sub forma de fundatii, se va mentine caracterul de spital public. Astfel, unitatile nou infiintate nu vor putea fi instrainate, ramanand in proprietatea statului sau a autoritatilor publice locale", a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii, in timpul unei videoconferinte.

Potrivit secretarului de stat in MS, Vasile Cepoi, printre avantajele unei astfel de masuri se numara libertatea unitatilor sanitare de a angaja personal, de a stabili numarul de posturi sau de a remunera personalului dupa calitatea, cantitatea si complexitatea (nivelul de competenta) muncii prestate.

De asemenea, intr-o astfel de forma organizatorica, unitatile sanitare vor avea libertatea de a incheia parteneriate care sa asigure desfasurarea asistentei medicale cu plata la cererea pacientilor si remunerarea suplimentara a personalului care acorda aceste servicii medicale.

Privatul in simbioza cu sistemul public
Va exista posibilitatea dezvoltarii de structuri care sa acorde asitenta medicala in regim privat, atat de catre medicii angajati ai spitalului, cat si de catre alti medici, fara a fi necesara aprobarea Ministerului Sanatatii.

"In noua forma legislativa vor exista reglementari menite sa previna riscul politizarii si sa asigure accesul neingradit al populatiei la ingrijiri medicale indiferent de conditia materiala sau sociala, precum cresterea rolului consiliului de administratie, cresterea responsabilitatii managementului spitalului si cea a reponsabilitatii individuale a fiecarui angajat, ca urmare a unor clauze contractuale negociate pe baza carora se vor stabili indicatori de performanta", a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii va sustine, in continuare, investitiile de inalta performanta, precum si investitiile pentru reabilitarea fizica si pentru dezvoltarea capacitatii de ingrijiri spitalicesti, in conformitate cu politica de sanatate a guvernului.

Infiintarea sau desfiintarea unor structuri in spitalele publice, care sa acorde servicii medicale din pachetul de baza, se va face numai cu aprobarea Ministerului Sanatatii.

Sursa: Evenimentul Zilei 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1584 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025415 (s)