News Flash:

Cum trebuie sa te pregatesti pentru recoltarea probelor de sange?

20 Noiembrie 2017
809 Vizualizari | 0 Comentarii

Analizele medicale sunt un ansamblu de procedee, care pornind de la probele biologice recoltate, ofera informatii asupra starii de sanatate a unui pacient sau despre evolutia unor procese patologice. Corectitudinea rezultatelor analizelor de laborator depinde in mare masura si de modul in care pacientul este pregatit pentru recoltarea probelor biologice.

Exista probe biologice care se recolteaza, in mod obligatoriu de catre personalul medical specializat, la sediul laboratorului (probele de sange, exudatul faringian, secretia nazala, secretia conjunctivala si secretia otica, secretia vaginala, endocervicala, uretrala, secretiile purulente) si probe a caror recoltare nu necesita interventia personalului medical si se recolteaza la domiciliu (urina, materii fecale).

Recoltarea probelor de sange se face, in general, dimineata, inainte de consumul de alimente sau lichide, deoarece acestea pot influenta rezultatele unor analize (glicemie, colesterol, trigliceride). Alte analize sunt influentate in mod indirect de alimentatie prin cresterea turbiditatii sangelui, care poate interfera cu unele metode de determinare. Este recomandabil ca repausul alimentar sa fie de 12 ore. Se recomanda, de asemenea, evitarea efortului fizic intens si a stresului in zilele care preced prezentarea la analize.

Exista anumite analize care necesita respectarea unor conditii anterioare recoltarii, cum ar fi:

  • PSA: daca pacientul a fost examinat prin tuseu rectal, intervalul de timp dintre efectuarea tuseului si recoltarea probei de sange trebuie sa fie de minim 48 ore.
  • Pentru efectuarea bilantului lipidic: trebuie respectata o dieta neschimbata timp de 3 saptamani, sa nu manance cu 12-14 ore inainte de recoltare si sa nu consume alcool timp de 72 ore inaintea recoltarii.
  • Pentru determinarea Prolactinei: se va evita ca recoltarea sa se faca dupa un control ginecologic si recomanda ca prelevarea de sange sa se faca intre orele 8 si 10 dimineata
  • Pentru efectuarea testului de hiperglicemie provocata: cu 3 zile inainte de efectuarea testului, pacientul trebuie sa evite stresul, sa nu fumeze, sa nu faca tratament cu corticosteroizi, sa primeasca o dieta cu 150 g carbohidrati pe zi si inainte cu 12 ore de efectuarea testului sa nu consume alimente
  • Exista o serie de medicamente care pot influenta rezultatele analizelor de laborator. De aceea, trebuie intrebat medicul care recomanda efectuarea analizelor daca trebuie intrerupta administrarea medicatiei si cu cat timp inainte.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

analizele medicale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1573 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023731 (s)