News Flash:

Cum te pot imbolnavi alimentele acoperite cu o folie, chiar daca sunt pastrate in frigider

4 August 2016
1567 Vizualizari | 0 Comentarii
Multi cred ca daca mananca doar alimente proaspete nu vor face vreo infectie digestiva. Este neadevarat, sustin specialistii, care atrag atentia ca multe alimente contaminate cu salmonella, spre exemplu, arata si miros normal.
Iar virusul hepatitic A puteti sa-l luati usor de pe o felie proaspata de pepene, daca nu i-ati spalat bine coaja inainte. De asemenea, E.Coli se dezvolta foarte bine in alimentele acoperite cu o folie de plastic si depozitate in frigier.

Un pericol de luat in seama este si carnea de vanat crud-uscata, iar carnea, laptele si ouale nepreparate sunt alimente care pot purta o bacterie prezenta peste tot in mediu, salmonela. Dupa ce le atingeti, spalati-va mainile, imediat, sub jet puternic de apa. Suprafetele de lucru si ustensilele de bucatarie care au luat contact cu oua crude, carne cruda, lapte crud trebuie igeinzate cu apa calda si detergent, imediat dupa utilizare.

Tabloul simptomatic al infectiei digestive include varsaturi si diaree. "Daca e vorba de un copil sub doi 2 ani sau de adulti de varsta a treia, pacientii care au o forma de imunodepresie, sigur ca manifestarea bolii este exagerata. Varsaturi, diaree, febra si deshidratare", sustine dr. Maria Nica.

Carnea refrigerata, o amenintare la adresa sanatatii

Mancarea acoperita cu folie, mediu perfect pentru E.Coli
E-Coli este un germene care traieste in tubul digestiv al rumegatoarelor. Nu afecteaze animalele. Dupa sacrificare insa, din tubul digestiv, aceste bacterii pot ajunge in carne.

Carnea de vaca cruda are nevoie de spalari repetate, sub jet, inainte de preparare. Pe de alta parte, in frigider nu se tine langa alte alimente care ulterior vor fi consumate ca atare. Spre exemplu, langa legume si fructe.

Bacteriile E-coli se pot dezvolta si in frigider pe carne sau pe alte preparate la peste 5 grade Celsius. Si, de aceea, in frigider e obligatoriu sa aveti mai putin de 4 grade Celsius. Mediul propice il reprezinta mancarea acoperita de folii de plastic.

Tratamente de urgenta in toxiinfectia alimentara

Pepenele verde, posibila sursa pentru hepatitele A si E
Legumele si fructele care au atins pamantul trebuie spalate din abundenta cu jet de apa. Contactul cu pamantul inseamna automat risc de infectare cu virusurile hepatitice A si E. Cand cumparati pepene, nu cereti sa fie sectionat pentru ca asa riscati sa il contaminati. Pepenele se spala sub jet puternic de apa inainte sa il taiati.

"Hepatitele se mai pot transmite si prin carne insuficient preparata termic. Exista, din pacate, contaminare de la carne de vanat sau de la produse de tip mezeluri afumate care nu sunt bine preparate termic", sustine dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase.

Apa curgatoare, sursa de leptospiroza
Cand sunteti in natura, evitati inclusiv apa din apele curgatoare perfect curate! Leptospiroza este o boala amenintatoare de viata. Micro-organismul care o provoaca ajunge in apa prin intermediul sobolanilor si prin dejectii de la porci.

"Seamana cu o gripa cu febra, frisoane cu dureri musculare si se se dovedeasca a fi o infectie cu o bacterie care face leptospiroza", completeaza dr. Motoc.

Prin apa e posibila si transmiterea virusurilor hepatitice A si E.

Orezul gatit trebuie aruncat daca a stat mai mult de trei zile in frigider. Vezi si alte sfaturi privind pastrarea alimentelor in frigider

sursa: emisiunea "Ce se intampla doctore?"
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

infectie digestiva
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1730 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027952 (s)