News Flash:

Cum te poate trata graul

30 August 2011
3976 Vizualizari | 0 Comentarii

Denumire stiintifica: Triticum aestivum (vulgare, sativum).
Graul este una dintre cele mai vechi plante cultivate de om. Erbacee anuala, graul face parte din familia gramineelor. In mod obisnuit, radacina de grau coboara foarte adanc in pamant, chiar si pana la un metru. Tulpina este dreapta, cu noduri la anumite distante, goala pe dinauntru. Frunzele sunt lanceolate. Inflorescenta graului este binecunoscutul spic, iar fructul este bobul de grau, in limbajul botanistilor denumit cariopsa.

Pentru alimentatie, pentru industrie, dar si pentru uz medicinal se folosesc boabele de grau. Ca preparate medicinale mentionam: painea neagra, taratele, terciul de uruiala, graul incoltit, graul fiert, decoctul. Tot in scopuri medicinale se prepara si siropul de grau verde, folosit indeobste ca detoxifiant. Desigur, taratele si germenii sunt printre cele mai eficiente preparate din grau, acestora adaugandu-li-se fulgii de grau.

Substante active importante: amidon, gluten, un foarte mare numar de microelemente si vitamine, protide, fermenti, enzime. Vitaminele A si B se gasesc in cantitati semnificative. Chiar si protidele se gasesc in grau intr-o proportie insemnata, uneori pana la 15%.

Indicatiile terapeutice ale graului
Din punct de vedere al efectelor sale medicinale, graul este considerat a fi un adevarat remediu universal. Practic, datorita graului, marile tulburari de sanatate din organism sunt mai usor de suportat, producandu-se chiar si unele ameliorari.

Lista afectiunilor in care graul are efecte benefice este deosebit de lunga, printre acestea numarandu-se hipovitaminozele, diareea, dizenteria, starile febrile. Graul este recomandat celor aflati in convalescenta, in crize de crestere, in caderi fiziologice. In general, graul este recomandat in toate afectiunile care au ca urmari slabirea severa a organismului, epuizarea, sleirea acestuia.

De altfel, naturistii considera graul ca fiind un element vital, consumul de grau asigurand organismului unui om tot ce-I trebuie pentru o fiinta. In acest context, germenii de grau sunt un adevarat miracol nutritiv si medicinal. Acesti germeni contin saruri minerale, microelemente, vitaminele A, B1, B2, E, PP, ulei. Germenii de grau au efecte pozitive in oboseala fizica si nervoasa, reumatism, guta, tulburari vegetative, cardiace, circulatorii, de asimilatie, endocrine. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

triticum aestivum graul
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1770 (s) | 34 queries | Mysql time :0.035006 (s)