News Flash:

Cum te ajuta uleiul de santal

26 Septembrie 2011
11426 Vizualizari | 0 Comentarii

Arborele de santal are o inaltime de 7-10 metri, flori rosii, galbene sau roz-violete, si este utilizat doar pentru lemnul din interior, cunoscut ca inima-lemnului. Santalul a fost folosit inca din timpuri stravechi ca substituent al tamaii, in imbalsamari si in cosmetica. De pilda, in India antica era extrem de utilizat la ceremoniile religioase, fiind considerat si un leac universal. De asemenea, in India si Egipt era folosit ca parfum, dar si ca ingredient pentru numerose preparate cosmetice. In Orient, o intreaga varietate de obiecte rare, mobila si decoratiuni din lemn, sunt inca facute din santal.

In India, Guvernul a declarat santalul ca arbore sfant si, ca atare, fiecare dintre exemplarele cultivate acolo este proprietatea statului. Nimanui nu-i este permis sa taie vreun copac pana ce acesta nu ajunge la 30 de ani sau chiar mai mult. Este momentul cand trunchiul se deterioreaza si anunta moartea iminenta.

Uleiul de santal este extras numai din trunchi si rasina, in niciun caz din scoarta. Pentru aceasta operatiune, e necesar ca trunchiul sa aiba o grosime de cel putin 6 centimetri, lucru ce se intampla abia de la varsta de 25 de ani. Iata de ce uleiul sau esential este unul dintre cele mai scumpe produse de pe piata.

Uleiul de santal a fost folosit mai mult decat oricare alta esenta, ca unic ingredient al unui parfum. Este si un fixativ valoros, fiind folosit in fabricarea celor mai multe parfumuri scumpe. Are un miros de padure, dulce, usor asemanator cu cel al trandafirului, cu tonuri de mirodenie orientala. Este miscibil cu majoritatea uleiurilor, in special cu cel de trandafir, cu cel extras din florile de portocal si cu benzoea. Gustul este foarte amar.

Specialistii ne asigura ca uleiul de santal imbogateste forta interioara si echilibreaza emotiile. Nu degeaba vechea filozofie hindusa ne sfatuieste sa incercam sa fim ca santalul, care parfumeaza toporul ce-l raneste. Iata cateva beneficii ale uleiului de santal:

- este excelent antiseptic si balsamic ce participa la functiile bronhiilor, urinare si digestive.  Este eficient impotriva streptococului si a stafilococului auriu, ceea ce il face indicat pentru cele mai multe tipuri de inflamatii ale gatului. Proprietatile expectorante si antispasmodice il recomanda in cazuri de bronsita cronica si tuse, guturai, laringita, cistita, infectiile la rinichi, colicile, diareea, greturile, gastritele.

- remediu al afectiunilor cutanate, cum ar fi inflamatiile, ranile, iritatiile si deshidratarea. De aici, folosirea lui in prepararea lotiunilor tonice dermatologice si hidratante.

- uleiul de santal este o solutie clasica pentru tratarea pielii uscate si celei deshidratate, putand fi aplicat prin comprese calde. Poate fi folosit cu rezultate bune si in cazul tenului gras, datorita efectului usor astringent.

- are proprietati afrodisiace. In antichitate, virtutile acestea erau tinute in secret, femeile parfumandu-si corpul cu esenta din crengile sale pentru a-si excita amantii. Studiile au confirmat, mai apoi, ca parfumul de santal este similar unui hormon masculin. Asa se explica efectul sau erotic.

- ideal in tratarea libidoului scazut, frigiditate, impotenta, nervozitate, anxietate, piele uscata si imbatranita.

- datorita mirosului sau placut, poate fi folosit in cazul starilor de anxietate sau depresie.

- poate fi folosit pentru masarea corpului, singur sau in combinatie cu o lingura de ulei de struguri, cateva picaturi de ulei de portocale si putina scortisoara. Se amesteca ingredientele, atat cat sa devina o solutie compacta. Inainte de a fi intrebuintat, pentru a patrunde mai bine in piele, se incalzeste putin.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

santalul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1714 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022459 (s)