News Flash:

Cum te ajuta terapia cu enzime vegetale

28 Noiembrie 2011
9386 Vizualizari | 1 Comentarii

Enzimele furnizeaza stimulii necesari fiecarei reactii biochimice ce se produce in organism. Doctorul Edward Howell, initiatorul terapiei cu enzime in SUA afirma: "Nici un mineral, vitamina sau hormon nu-si poate exercita actiunile specifice in organism fara ajutorul enzimelor. Ele sunt «muncitorii» care cladesc cu mana lor intregul corp fizic, folosind in acest scop proteine, glucide si grasimi. Organismul poate avea materialele brute de constructie, insa fara muncitori el nu poate incepe constructia."

Enzimele vegetale sunt indicate pentru cresterea vitalitatii prin fortificarea sistemului digestiv si, deci, a intregului organism. Unele afectiuni acute si cronice pot fi vindecate uneori numai prin normalizarea functiei digestive.

Enzimele si digestia
Organismul uman produce aproximativ 22 de enzime digestive, capabile sa digere proteinele, glucidele si grasimile. Digestia alimentelor se realizeaza in mai multe faze: incepe in cavitatea bucala si se continua in stomac si in intestinul subtire.

Enzime specifice pentru fiecare faza a digestiei descompun diferitele tipuri de alimente. O enzima destinata digestiei proteinelor, de exemplu, nu are nici un efect asupra amidonului; o enzima activa in cavitatea bucala nu va fi activa in stomac. Acest proces este echilibrat prin intermediul aciditatii. Fiecare parte a tractului digestiv are un grad diferit de aciditate, ce permite anumitor enzime sa actioneze, inhiband in acelasi timp actiunea altora.

Pe masura ce enzimele organismului incep digestia alimentelor in cavitatea bucala si isi continua "munca" in stomac, enzimele vegetale (prezente in alimentele naturale) li se alatura si devin la randul lor active. Continutul stomacului trece in duoden (portiunea initiala a intestinului subtire), unde enzimele pancreatice descompun alimentele in molecule simple. Procesul de descompunere finala a moleculelor mici de alimente care au mai ramas are loc in portiunea terminala a intestinului subtire. Enzimele exogene si endogene actioneaza sinergic, digerand alimentele si furnizand hrana pentru celule, spre a le mentine sanatoase. Dieta in terapia naturala cu enzime se stabileste pe baza cunoasterii acestei succesiuni.

Deoarece enzimele vegetale sunt esentiale pentru digestia normala, ele au un rol important in asigurarea starii de sanatate. Aceasta observatie sta la baza tratamentelor in cadrul terapiei cu enzime vegetale. Dupa opinia doctorului Howard F. Loomis Jr. din Forsyth, Misssouri: „Capacitatea de a absorbi substantele nutritive din alimentele pe care le consumam se afla la baza unei bune stari de sanatate. Daca tratam tulburarile digestive, adesea, ca rezultat, dispar si alte boli".

In practica lui, Howard Loomis testeaza pacientii din punct de vedere enzimatic, inlaturand deficitul, atunci cand acesta exista, prin suplimentarea enzimelor deficitare. Doctorul Loomis adauga: "Bineinteles, daca un pacient consuma aproape numai alimente conservate, toate enzimele din lume nu i-ar fi de folos in dobandirea unei stari de sanatate normala. Terapia cu enzime trebuie inteleasa prin abordarea unui regim alimentar natural, echilibrat. Fructele proaspete, legumele, nucile si semintele pot furniza enzime vegetale complete."

Toate cele patru categorii de enzime vegetale au rol in terapia cu enzime. Proteazele participa la digestia proteinelor, amilazele, la digestia glucidelor, lipazele la digestia grasimilor, si, in final, celulazele participa la digestia fibrelor. Deoarece organismul uman este incapabil sa produca celulaze, vegetalele reprezinta singurele surse ale acestor enzime.

Enzimele vegetale actioneaza in stomac, efectuand predigestia alimentelor, iar terapia cu enzime vegetale se foloseste de aceasta proprietate. Pentru prima data, acest fenomen a fost propus spre a fi cercetat de catre doctorul Edward Howell in anul 1920; studiul acestui proces devenind opera vietii sale. EI afirma: "Daca stomacul indeplineste in mod normal rolul sau si noi consumam alimente nefierte, o cantitate mare din alimentele consumate va fi digerata inainte sa interactioneze cu sucurile mai puternice din stomac. In plus, vor fi antrenate mai putine enzime digestive ale organismului pentru a indeplini functia digestiva".

Aceasta usurare a sarcinii enzimelor organismului contribuie substantial la efectele curative ale terapiei cu enzime. Cand organismul primeste cantitati crescute de enzime naturale, dupa parerea doctorului Howell, „proviziile interne de enzime sunt rezervate pentru activitatea importanta de mentinere a armoniei metabolice". Ca rezultat, organismele noastre vor fi fortificate prin consumul de "hrana vie" (alimente vegetale neprelucrate termic).

Predigestia alimentelor se produce intr-o perioada interimara, inainte ca acidul clorhidric (HCl) din stomac sa inceapa urmatoarea etapa a digestiei, dar aceasta situatie de obicei nu este cunoscuta. Dr. Lita Lee din Eugene, Oregon, afirma: "Multi oameni nu cred in aceasta teorie, deoarece li s-a spus ca acidul clorhidric gastric secretat de catre stomac distruge enzimele". De fapt, dureaza in medie 30-60 de minute pana ce in stomac se acumuleaza o cantitate suficienta de acid clorhidric pentru a incepe procesul de digestie a alimentelor. In plus, acidul clorhidric nu distruge, ci doar inactiveaza aceste enzime, prin crearea unui mediu foarte acid, enzime care vor fi reactivate mai tarziu, in duoden, datorita pH-ului alcalin. Enzimele din stomac pot digera pana la 40% din amidonul pe care-l consumam. Lita Lee adauga:"Consumand alimente nemodificate chimic sau termic si preluand enzimele din acestea, 30%, din proteine si 10% din grasimi pot fi digerate in stomac in mai putin de o ora."

Fierberea si alte modalitati nenaturale de preparare a alimentelor pot distruge aceste enzime vegetale importante. Enzimele sunt mult mai sensibile la caldura decat vitaminele si, astfel, sunt primele care se distrug prin fierbere. Daca alimentele sunt incalzite la peste 42 grade Celsius, enzimele vor fi distruse.

Lita Lee afirma si in acest sens: "enzimele sunt inactivate sau distruse prin pasteurizare, conservare si coacere". Totusi, o alimentatie alcatuita doar din cruditati nu este strict necesara, dar este util ca ele sa fie preponderente. Doctorul Loomis subliniaza ca unele persoane pot avea dificultati cu digestia alimentelor crude din cauza lipsei de celulaze. "Persoanele care consuma rar alimente crude, cand apeleaza in sfarsit la fructe si legumele neprelucrate termic sau chimic, pot avea dificultati, deoarece ele nu mesteca foarte bine aceste alimente. Prin mestecare se elibereaza celulaze din alimente, dar cand alimentele crude nu sunt mestecate suficient, celulazele nu pot fi puse in libertate. Lipsa celulazelor poate fi provocata si de conditiile in care furnizorii au pastrat alimentele. De exemplu, in cazul legumelor din supermarket-uri, este posibil sa le lipseasca celulazele, datorita stropirii cu sulfiti, care pot distruge aceste enzime".

Beneficiile terapiei cu enzime
Dupa parerea Litei Lee, cand deficienta de enzime vegetale este corectata, pot fi eliminate multe alte boli, de la tulburarile digestive si durerile obisnuite de gat, pana la febra crescuta, ulcere si candidoza. In unul din aceste cazuri, Lita Lee a utilizat enzime vegetale pentru tratarea tulburarilor digestive cronice. Un barbat de 57 de ani suferea de tulburari intestinale severe de foarte mult timp. Mai multi medici pe care i-a consultat i-au dat diagnostice variate (colita de fermentatie, diverticulita, tulburari de fermentatie si intoleranta la lactoza), dar nimeni nu a putut descoperi cauza bolii lui.

Barbatul a incercat sa isi schimbe de mai multe ori alimentatia, insa in zadar; cele din urma i-a fost recomandat medicamentul Lomotil, pentru tratarea diareei. Dupa mese, el a continuat aiba crampe dureroase, diaree, dureri de cap si o senzatie generala de slabiciune; in final, i s-a spus ca nu exista remediu pentru aceasta boala. Lita Lee i-a facut o analiza a sangelui si a urinei si i-a pus diagnosticul de deficienta de lipaze asociata cu o intoleranta la fibre vegetale. Dupa patru luni, in care i s-a asigurat un aport suplimentar de enzime vegetale, starea persoanei respective a fost complet imbunatatita, fara recurenta simptomelor.

Terapia cu enzime vegetale poate de asemenea sa imbunatateasca absorbtia substantelor nutritive. Lita Lee relateaza un caz de miastenia gravis (o boala caracterizata de o slabiciune musculara extrema), asociata cu o deficienta de vitamine din grupul B, vitamina E si mangan. Aportul alimentar crescut de enzime vegetale a imbunatatit absorbtia digestiva a substantelor nutritive.

Intr-un alt caz, un copil a fost diagnosticat cu anemie feripriva severa. Fiindu-i administrat un surplus de fier si de enzime naturale ce favorizeaza absorbtia fierului, starea copilului s-a ameliorat. Lita Lee a tratat de asemenea cu succes persoane care au suferit ani in sir de candidoza. "Ele incercasera toate remediile larg utilizate: nistatin, substante prebiotice (bacili ca acidophilus si bifidus, care actioneaza in directia restabilirii florei intestinale), plante, produse homeopatice si acizi grasi de mai multe feluri. Multe dintre ele inca mai sufereau de cresterea exagerata a nivelului de enzime si de afectarea functiei hepatice datorate nistatinului. Eu am folosit un remediu foarte eficient continand acidophilus, bifidus si celulaze. Aceasta formula este folosita pentru descompunerea enzimelor si pentru restabilirea echilibrului florei bacteriene intestinale comensale. Impreuna cu acestea, este folosita o proteaza, cu scopul de a indeparta reziduurile toxice. Acest tratament functioneaza foarte bine in asociere cu plantele medicinale, si nu ezit sa le adaug la tratamentul cu enzime atunci cand situatia o cere."

FDA (Food and Drog Administration - Administratia Alimentelor si Medicamentelor) din SUA a aprobat de mult timp utilizarea enzimelor vegetale, insa doar ca suplimente alimentare. Doctorul Loomis concluzioneaza: "Tot ce avem de spus este ca eliminarea tulburarilor digestive determina disparitia multor altor afectiuni si chiar prevenirea altor boli. Nu se poate afirma ca o anumita enzima este singura responsabila de vindecare in cazul unei anumite boli. Orice tratament are fatete multiple necesitand enzime variate, plus alte modalitati de ingrijire, adica o dieta sanatoasa, cu alimente crude (neprelucrate termic sau chimic) adecvate, fitoterapie etc."

Aplicatiile terapiei cu enzime naturale
Enzimele sunt indispensabile in tratamentul anumitor boli. Iata cateva:

1. Inflamatii
Inflamatia este un raspuns la stimulii nocivi si este o modalitate prin care organismul urmareste sa elimine substantele daunatoare. Semnele clasice ale inflamatiei sunt: durerea, roseata, tumefierea si febra. Din momentul in care se manifesta inflamatia, incepe si procesul de vindecare. In cazul accidentelor sportive, enzimele intervin pentru a stimula inflamatia locala, cu scopul de a accelera vindecarea; administrate inainte de concursuri, enzimele pot determina vindecari mai rapide in caz de accidente.

2. Boli virale
Virusurile au o membrana proteica protectoare, iar enzimele sunt capabile sa genereze reactii prin care aceasta membrana protectoare este distrusa, astfel incat virusurile sa poata fi inactivate. Enzimele ajuta de asemenea la eliminarea complexelor imune circulante (CIC), care sunt prezente in cantitati insemnate in cazul bolilor virale.

Cercetarile arata ca enzimele sunt eficiente in tratarea herpesului zoster, in special in cazul pacientilor care prezinta deficiente ale sistemului imunitar. In infectia cu virusul HIV, nivelul scazut de reactivitate al sistemului imunitar este compensat, intr-o anumita masura, de catre activitatea enzimelor.

3. Scleroza multipla
Desi cauza sclerozei multiple este necunoscuta, s-a demonstrat stiintific ca in aceasta boala apare fenomenul de diminuare a tecii de mielina a nervilor. Doctorul Solorzano relateaza cazul unui bolnav imobilizat in scaunul cu rotile, cu diagnosticul de scleroza multipla, boala in cazul careia nici un tratament alopat nu a ajutat. Abordand o terapie cu enzime, pacientul a putut fi revigorat si, in plus, a fost capabil sa se imbrace singur la o luna dupa inceperea tratamentului. Dupa trei luni, el a reusit sa lucreze (chiar daca cu greutate), iar peste sase luni simptomele au disparut si el s-a reintors la viata normala.

4. Cancer
Enzimele pot ajuta in mai multe mod la tratarea cancerului. Ele ajuta ca antigenele sa fie expuse pe suprafata membranei celulelor canceroase, astfel incat ele sa poata fi recunoscute ca straine si sa poata fi distruse de catre sistemul imunitar. Enzimele ajuta de asemenea la distrugerea complexelor imune circulante (CIC) - produse atunci cand celulele canceroase isi elibereaza antigenele in circulatie pentru a favoriza descoperirea lor de catre sistemul imunitar. Enzimele pot stimula limfocitele T si necroza tumorala (agenti anti-cancer), care distrug celulele canceroase.

Dupa parerea doctorului Solorzano, prin indepartarea de catre enzime a membranei aderente aflate pe celulele canceroase, se reduce riscul aderarii celulelor canceroase la alte celule din alte zone ale corpului (prevenind metastazele). De asemenea, enzimele pot intra in celulele canceroase atunci cand acestea se afla in faza de diviziune, cand ele nu sunt complet formate si pot fi distruse mai usor. Vitamina A stimuleaza acest proces de distrugere, datorita faptului ca elibereaza enzime continute in lizozomi (componenti ai sistemului intracelular).

Vitaminele, mineralele si enzimele
Dr. Lita Lee afirma: "In terapia cu enzime, noi recomandam pacientilor sa consume alimente integrale, neprelucrate termic (asa-numita "hrana vie"), continand din abundenta vitamine, minerale, aminoacizi si enzime. Aceasta dieta are multe beneficii, deoarece furnizeaza atat enzime, cat si vitamine si minerale, care functioneaza ca si coenzime (substante necesare pentru ca reactiile enzimatice sa aiba loc)".

Unul dintre cele mai importante procese in metabolismul alimentelor este reactia in lant care transforma glucoza in energie (ciclul Krebs). Mai multe vitamine si coenzime sunt necesare pentru ca aceste reactii sa aiba loc. Coenzimele sunt consumate pe parcursul procesului metabolic, de aceea organismul nostru are nevoie de un aport natural constant coenzime.

Toate alimentele pe care le consumam, pentru a fi transformate in energie, trec prin acest set de reactii. Coenzimele sunt necesare permanent si, cand alimentele nu le furnizeaza, noi utilizam vitaminele si mineralele din depozitele organismului, pana cand aceste rezerve se epuizeaza. Doar in cazul in care consumam alimente crude si integrale putem sa asiguram o aprovizionare corespunzatoare cu acele substante care fac posibila desfasurarea normala a metabolismului.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

enzimele enzimele vegetale proteazele amilazele lipazele celulazele
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Jan  | #8374
Autor? Sursa(-e)?! E de Facebook sau articol de jurnalist serios?
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1960 (s) | 34 queries | Mysql time :0.041722 (s)