News Flash:

Cum te ajuta jirul

21 Februarie 2012
14758 Vizualizari | 0 Comentarii

Jirul este frucul fagului, iar un astfel de arbore, in varsta de peste 20 ani, produce cateva milioane de astfel de seminte. Miezul jirului este comestibil, fiind foarte placut la gust, avand in el proteina bruta 15%, amterii grase 24% si fibre 22%.

Din semintele de jir se obtine un ulei foarte fin, comestibil (contine palmitina, oleina si o mica parte stearina), care poate fi folosit ca si uleiul de masline sau de nuci. Fructul de fag fara coaja se prelucreaza prin presare la rece si la cald. In miez se gaseste si o cantitate mai mica de alcaloid toxic - fagina, care este distrusa prin incalzirea fructelor. Uleiul obtinut prin presare la rece este colorat in galben deschis si are gust foarte placut.

Daca dorim sa consumam semintele ca atare, ele fiind foarte hranitoare, este indicat sa le consumam putin coapte, ca semintele de floarea soarelui sau castanele.

Miezul fructului are importanta nutritiva.Taranii din Romania, pana nu demult, mancau jirul ca pe alune. Este satios, dar, in cantitate mare produce dureri de cap. Invelisul jirului este usor toxic.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

jirul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1429 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014240 (s)