News Flash:

Cum te ajuta ecografia abdominala

4 Septembrie 2011
6423 Vizualizari | 1 Comentarii

Ecografia este o investigatie imagistica non-invaziva, care utilizeaza ultrasunetele reflectate de organismul uman. Este usor de tolerat si de acceptat de catre pacient si, din acest motiv, reproductibila ori de cate ori este necesar pentru diagnostic sau pentru mo­nitorizarea evolutiei unei afectiuni.

Pana in prezent, studiile nu au demonstrat efecte nocive asupra tesuturilor, cu unele mentiuni speciale pentru gravide. Astfel, un studiu suedez recent a de­monstrat faptul ca nou-nascutii gravidelor care au efectuat multiple ecografii in timpul sarcinii au o probabilitate mai mare de a fi stangaci decat copiii mamelor care nu si-au monitorizat eco­grafic sarcina (date semnificative statistic).

Cum ne pregatim pentru o ecografie abdominala 

Avantajele ecografiei
- neinvazivitatea metodei si accesibilitatea sa extinsa; 
- este o tehnica de prima alegere in evaluarea initiala a unei game largi de afectiuni, dar si in urmarirea ulterioara a acestora si, in cazuri selectionate, chiar si in tratament; 
- este extrem de utila si de neinlocuit in multe situatii clinice.

Dezavantajele ecografiei
- printre limitele ecografiei se numara un aparat mai putin sensibil sau un ecografist neexperimentat; 
- mai pot modifica rezultatele: prezenta de gaze in intestine (impiedica vizualizarea organelor situate profund in cavitatea abdominala, de exemplu, pancreasul); 
- tesutul adipos in exces; 
- lipsa de cooperare a pacientului.

Afectiuni depistate cu ajutorul ecografiei
1. Prin explorarea ficatului se pot decela afectiuni hepatice localizate (tumori benigne sau maligne) sau difuze (steatoza, ciroza). 

2. Vizualizarea colecistului permite identificarea litiazei biliare si a complicatiilor acesteia: litiaza de coledoc, colecistita acuta sau neoplasmul de vezica biliara.

3. Ultrasonografia descrie diverse aspecte patologice pancreatice: pancreatita acuta sau cronica, pseudo­chiste sau tumori, dar adesea este necesara tomogra­fia computerizata, obligatoriu cu substanta de contrast. 

4. Prezenta adenopatiilor sau leziunile splenice se pot aprecia prin ecografie, metoda fiind complementara pentru diagnosticul bolilor hematologice, dar si pentru metastaze hepatice sau ganglionare. 

Marimea splinei corelata cu diametrele vaselor din sistemul port sunt deosebit de utile pentru definirea sindromului de hipertensiune portala, care apare cel mai frecvent in cadrul cirozei hepatice. 

 5. In sarcina, ecografia are un rol major in aprecierea varstei sarcinii, urmarirea evolutiei si identificarea malformatiilor congenitale.

6. Ecografia pelvina cu vezica urinara plina permite vizualizarea ecostructurii si a dimensiunilor uterului (pentru tumori - fibrom uterin, sarcina sau alte aspecte patologice sau fiziologice), dar si aprecierea ovarelor (pentru tumori benigne - chisturi, sau maligne - chistadenocarcinom). 

7. Ecografia de tub digestiv evidentiaza leziunile de perete, astfel incat se poate sustine diagnosticul de apendicita acuta, se pot aprecia leziunile din bolile infla­matorii intestinale sau se remarca ulcere si stenoze. 

8. Explorarea ecografica a rinichilor permite evidentierea litiazei renale, a malformatiilor sau a tumorilor benigne sau maligne renale.

5 avantaje ale ecografiei mamare
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ecografia avantajele ecografiei dezavantajele ecografiei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Susy  | #219
Hey, that's the greeatst! So with ll this brain power AWHFY?
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1564 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020890 (s)