News Flash:

Cum se trateaza migrena?

1 Iulie 2012
2772 Vizualizari | 0 Comentarii

Pentru diminuarea simptomelor asociate migrenelor, se pot folosi initial medicamente uzuale care pot fi achizitionate de pacient fara necesitatea unei retete medicale, precum acetaminofenul (Paracetamol) sau antiinflamatoriile nonsteroidiene (Aspirina, Ibuprofen, Naproxen). Majoritatea specialistilor recomanda folosirea AINS, initial, inaintea utilizarii altor medicamente care pot avea mai multe efecte secundare.
Tratamentul initial al migrenei depinde de severitatea simptomelor si de frecventa episoadelor migrenoase. Sunt folosite astfel medicamente care diminueaza simptomele si medicamente care previn atacurile recurente.
Medicamentele cel mai frecvent folosite in tratamentul migrenei, sunt:
- agonistii receptorilor de serotonina (triptanii) sunt medicamente care se folosesc atunci cand se incearca diminuarea rapida a cefaleei
- derivatii de ergotamina, precum Cafergot, sunt folosite de asemenea in tratamentul migrenelor dar nu sunt la fel de eficiente ca triptanii
- Midrin este o combinatie medicamentoasa de isometheptene acetaminofen si diclorfenazona
- antiinflamatoriile nonsteroidiene (AINS) ca Aspirina, pot fi procurate si fara reteta medicala.

Medicamentele cel mai des folosite in prevenirea episoadelor migrenoase sunt:
- beta-blocantele care produc relaxarea musculaturii vasculare
- blocantii canalelor de calciu care scad vasoconstrictia (ingustarea vaselor de sange)
- medicatia antidepresiva, ca amitriptilina sau antidepresivele triciclice sunt de asemenea utile in prevenirea episoadelor migrenoase
- anticonvulsivantele, precum topiramatul a fost de curand aprobat de asociatiile farmaceutice ca medicatie antimigrenoasa.

Unele studii medicale au aratat ca inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) si blocantii receptorilor de angiotensina, reduc frecventa episoadelor migrenoase. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii medicale care sa dovedeasca acest lucru.
Medicatia antiemetica (care reduce greata si varsaturile), precum Compazinul sau Reglanul, este deseori prescrisa alaturi de alte medicamente care pot controla eficient aceste simptome.

Unele medicamente pe baza de triptani sunt folosite de femeile care prezinta migrene premenstruale. Un studiu medical recent a aratat faptul ca femeile cu migrene premenstruale care isi administreaza frovatriptan (Frova), timp de 6 zile (cu 2 zile inaintea menstruatiei). Frovatriptanul este un medicament folosit in tratamentul cefaleei intense, persistente. Un alt studiu medical a aratat ca naratriptanul poate preveni atacurile migrenoase care apar inaintea menstruatiei.

Terapia complementara poate fi asociata tratamentului initial pentru a reduce numarul si intensitatea atacurilor migrenoase. Este important ca medicul curant sa fie informat asupra utilizarii unor astfel de terapii.
Acupuntura este o metoda care implica utilizarea unor ace fine care se insera tegumentar si care au rolul de a concentra si dirija fluxul de energie catre organele vitale. Acest lucru poate relaxa musculatura si reduce de asemenea cefaleea. Biofeedbackul este o metoda de relaxare, in care pacientul invata sa-si controleze functiile organismului si astfel si tensiunea musculara.
Tehnicile de relaxare, reduc stresul si tensiunea. Iarba fetei (chrysantemum parthenium) este o planta care poate preveni atacurile migrenoase. Sunt necesare insa mai multe studii pentru a dovedi eficienta acesteia. Brusturele (petasites officinalis) este folosita de asemenea in tratamentul si prevenirea atacurilor migrenoase.
Tratament in cazul agravarii bolii
Daca simptomele migrenei persista in ciuda tratamentului efectuat este recomandata reevaluarea medicala si stabilirea unui nou tratament. In cazul in care s-au incercat mai multe scheme terapeutice si simptomele raman persistente, sunt necesare anumite investigatii complementare, precum RMN-ul sau CT-ul, pentru a elimina alte posibile afectiuni care pot determina simptome asemanatoare.
Este posibil ca in unele cazuri, diagnosticul de migrena sa fie unul eronat si sa fie confundat astfel cu alte cauze de cefalee, care necesita un alt tratament.

De retinut!

Episoadele migrenoase se pot repeta chiar si sub tratamentul medical corespunzator. Scopul tratamentului este de a reduce numarul episoadelor migrenoase si de asemenea de a diminua intensitatea lor, prin folosirea unor medicamente eficiente care au putine efecte secundare. In cazul migrenelor de intensitate medie, sunt folosite pentru inceput medicamentele mai putin puternice care se pot elibera si fara reteta medicale. In cazul in care simptomele persista sau se intensifica se va shimba strategia de tratament si se vor folosi medicamente mai puternice.
Gasirea tratamentului adecvat pentru fiecare persoana in parte necesita timp si rabdare. Folosirea excesiva a medicamentelor antalgice sau care controleaza cefaleea, pot cauza recidive (rebound). Aceste migrene de rebound sunt diferite de cele initiale si apar odata cu disparitia efectului medicatiei utilizate, fiind necesara o noua administrare. In timp, cefaleea va reaparea ori de cate ori persoana in cauza intrerupe tratamentul. Medicatia antimigrenoasa trebuie sa fie recomandata intotdeauna de medicul specialist. In cazul in care recurentele episoadelor migrenoase sunt asociate cu prezenta depresiei sau anxietatii, este important ca medicul curant sa fie informat asupra acestui lucru.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1209 viz    0 com
1522 viz    0 com
1543 viz    0 com
1476 viz    1 com
3024 viz    0 com
4270 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1593 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014214 (s)