News Flash:

Cum se prepara Rejuvelac, bautura probiotica care iti curata sistemul digestiv

26 Decembrie 2017
12285 Vizualizari | 0 Comentarii

Rejuvelac este o bautura probiotica facuta din cereale germinate si apa, bogata in enzime, promovata de Ann Wigmore, pionier al curentului raw food. Conform Dr. Harvey C. Lisle, chimist alimentar si colaborator al lui Wigmore care a analizat si studiat bautura, acest lichid fermentat, usor de digerat:

  • - este bogat in enzime care ajuta la digestie,
  • - contine 8 vitamine din complexul de vitamine B, vitamina E si K,
  • - contine proteine, carbohidrati, dextrine, fosfati si amilaze,
  • - in procesul de fermentare se produce acidul lactic
  • - contin foarte multe bacterii benefice sanatatii tractului intestinal.

Daca nu ai baut niciodata Rejuvelac, e bine sa il consumi gradual, cate o jumatate de pahar pe zi, lasand timp corpului aproximativ doua saptamani pentru acomodare. Aveti nevoie de: 

  • 1/4 cana boabe de grau - ideal grau moale, cel pentru patiserie (nu grau dur), Kamut sau spelta
  • 3-3.5 cani apa de calitate (plata/de izvor)
  • 1 borcan de 1l
  • plasa, panza subtire si elastic rezistent
  1. Alege boabele, arunca impuritatile, spala-le sub jet.
  2. Pune boabele la inmuiat intr-un borcan de minim 500 ml (acoperit cu o plasa sau panza contra insectelor) si lasa-le 10-12 ore intr-un loc racoros (de ex. vara, cand temperatura trece de 22 grade in interior, muta borcanul in pivnita/subsol.
  3. La finalul celor 12 ore scurge apa, fixeaza plasa la gura borcanului, legata bine cu un elastic rezistent si lasa graul la germinat in borcan, usor inclinat cu gura in jos, intr-un loc ventilat, curat, precum camara (nu pe pervaz) si asteapta 3 zile sa incolteasca (varful iesit din bob nu trebuie sa ajunga mai lung decat bobul).
  4. In fiecare zi din acest interval trebuie sa clatesti boabele cu apa rece si sa le scurgi bine de 2 ori/zi. Vara poate fi necesara clatirea de 4-5 ori. Nu e indicat ca pe timp foarte calduros sa faci Rejuvelac daca nu ai o pivnita sau un loc mai racoros - in 60% dintre cazuri nu se va solda cu succes sau un lichid potabil.
  5. Daca totusi vrei sa-l faci, adauga 1 lingura de zeama de lamaie in apa pentru a descuraja bacteriile putrefactive sa se dezvolte si pune borcanul in zona cea mai racoroasa din casa.
  6. Dupa cele 3 zile clateste graul germinat si pune-l in blender/robot impreuna cu 3 cani de apa si proceseaza cateva secunde, doar cat sa spargi bobul si nu sa rezulte o pasta.
  7. Sterilizeaza un borcan de 1l, pune amestecul din blender in el si daca e cazul, mai completeaza cu apa pana sus.
  8. Pune o panza fina deasupra, leaga cu un elastic si du borcanul intr-un loc racoros si linistit. Asteapta incubarea 2-5 zile, amestecand insa obligatoriu de 2 ori/zi. Cand este gata, o spuma alb-galbuie cu bule se afla la suprafata, lichidul este usor tulbure, miroase a acru/drojdii/proaspat; cu cat temperatura ambientului este mai joasa, cu atat va avea un miros spre limonada; la temperaturi mai mari, mirosul va sugera varza murata sau bors. Gustul trebuie sa fie acrisor, placut, usor acidulat.
  9. Boabele ramase in borcan pot sa mai produca inca o transa de Rejuvelac - doar acopera-le cu apa si repeta procedura - timpul de fermentare va fi mai scurt, de maxim 2 zile.
  10. Lichidul probiotic obtinut se pastreaza la frigider pana la 2 saptamani, intr-o sticla sau borcan din sticla, cu capac etans.

Atentie! In orice proces de fermentare, cateodata lucrurile pot sa nu mearga perfect (mai ales pentru incepatori). Daca igiena a fost precara, temperatura ambientala prea mare sau altceva nu a functionat bine, bacteriile de putrefactie pot popula produsul - nasul tau iti va spune ca ceva nu este in regula. Rejuvelac-ul are gust acrisor, ca o limonada... fara lamaie sau ca un bors cu un miros placut (a fermentat, a acru, a drojdii). Uneori te poate duce cu gandul si la varza murata. Daca lichidul miroase urat, este roz sau nu are nici un gust, are gust rau, arunca-l si ia-o de la capat (sterilizand borcanul).

Trucuri:

  • - amestecarea de 2 ori pe zi distribuie uniform activitatea enzimatica si sprijina fermentarea (dezoltarea rapida a bacteriilor benefice);
  • - abandonarea borcanului intr-un loc retras, fara a-l verifica poate compromite rezultatul; ca si la maiaua pentru paine, grija si atentia umana conteaza foarte mult; o atmosfera calma in casa si un tonus psihic bun al utilizatorului duc la rezultate mult mai bune;
  • - atunci cand lucrezi cu fermenti naturali, retine ca acestia au personalitatea lor - nici o paine cu maia si nici o transa de Rejuvelac nu va iesi la fel ca precedenta;

Miraculoasa bautura orientala: de ce este foarte sanatoasa
Hidromelul, bomba de vitamine si minerale. Are efecte benefice asupra sistemului digestiv, respirator si cardiovascular 


rejuvelac bautura probiotica cereale germinate ann wigmore procedura
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1522 (s) | 23 queries | Mysql time :0.023338 (s)