News Flash:

Cum se prepara cele mai uzuale tipuri de remedii din plante

16 Ianuarie 2019
254 Vizualizari | 0 Comentarii

In majoritatea cazurilor, infuziile, decocturile, uleiurile, cataplasmele, uleiul, pulberea, care se folosesc în scopuri terapeutice se prepara în mod asemanator. Pentru a va putea ghida mai usor în ceea ce priveste modalitatea de preparare a unora dintre remediile naturale, va prezentam principiile generale în ceea ce urmeaza:

Infuzia: la o cana de apa fierbinte se adauga o lingurita de plante uscate sau proaspete. Recipientul se tine acoperit timp de 5-15 minute, dupa care se strecoara si se consuma cat înca este cald, dar nu fierbinte. Pentru infuziile folosite la cataplasme, inhalatii si spalaturi se foloseste o cantitate dubla de planta.

Decoctul: este folosit pentru spalaturi (externe si interne), bai si cataplasme. Într-o cana de apa clocotita se adauga o lingura de planta uscata sau proaspata si se mai fierbe înca 5-10 minute, dupa care se ia de pe foc si se mai lasa la infuzat înca 10-15 minute, dupa care se strecoara si se folosesste lichidul caldut.

Cataplasmele: se pot prepara din plante uscate sau proaspete, legume sau faina (grau, orz, porumb). În cazul frunzelor de plante care se folosesc la cataplasme (ex.varza), acestea se zdrobesc înainte de utilizare, dupa care se fixeaza cu un bandaj pe zona bolnava. Legumele se rad, se face o pasta care se aplica pe zona afectata, dupa care se acopera cu o folie de plastic si un bandaj elastic. Faina se amesteca cu apa pana se omogenizeaza si se obtine o pasta, care se aplica local, fixandu-se.

Maceratul: se prepara folosindu-se, ca masura, o cana de apa la temperatura camerei si o lingura de planta (proaspata sau uscata) si se lasa într-un loc uscat pentru 10-12 ore, dupa care se strecoara si se foloseste.

Pulberea: se obtine din plante uscate si macinate cu ajutorul unei rasnite de cafea sau într-un mojar si se pastreaza în recipiente din sticla, închise ermetic. Este important de retinut ca se prepara atata pulbere cat se va folosi într-o perioada de 14 zile, deoarece dupa aceasta perioada plantele îsi vor pierde proprietatile curative.

Uleiul: se prepara punand în ulei de masline planta respectiva pentru 14 zile.

Tinctura: se prepara folosindu-se alcool alimentar, tuica, rachiu sau vodca si plante proaspete, uscate sau pulbere. Amestecul se lasa la macerat timp de 14 zile, agitandu-se zilnic. Dupa cele 2 saptamani, se strecoara si se pastreaza la rece, în sticlute închise la culoare, pentru 2 ani.

Vinul: se prepara folosind vin netratat, putin încalzit. Acesta se adauga peste o cana de infuzie sau decoct si se lasa la macerat timp de 10 zile, dupa care se filtreaza si se foloseste la nevoie. În medie, se administreaza cate 5-6 linguri de preparat zilnic.

Otetul: se prepara adaugand peste infuzia sau decoctul de planta otet (de preferat din cel facut în casa).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

preparate naturiste plante infuzie macerat tinctura decoctul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1983 (s) | 34 queries | Mysql time :0.058260 (s)