News Flash:

Cum se prepara cel mai delicios bors romanesc, dupa reteta regretatului Radu Anton Roman

1 Martie 2016
10931 Vizualizari | 0 Comentarii
Un nume recunoscut in arta culinara autohtona, maestrul bucatariei traditionale romanesti Radu Anton Roman a lasat in urma sa numeroase retete, care mai de care mai gustoase. In primul volum al cartii sale „Povestile bucatariei romanesti”, gastronomul a amintit o reteta inspirata de maiestria Sandei Marin, fiica marelui geograf Simionescu, care „a ramas o autoritate sigura a zilelor noastre, iar asta nu pentru ca retetele ei au fost mai bune sau mai numeroase decat ale altora, ori mai limpede si mai convingator scrise, ci pentru ca Sanda Marin a propus bucataria cea mai apropiata de traditia si mai ales de realitatea, de posibilitatea romaneasca: cartea ei cu zeci de editii e legata in primul rand de ce se gaseste si deci de ce se mananca, de mii de ani, in Carpati”, dupa cum scria acesta.
Ingrediente bors: 
- o jumatate de kilogram de malai 
- un kilogram de tarate de grau
- o paine neagra 
Ingrediente bors romanesc: 
- 500 de grame de piept de vita
- un os mare, cu maduva 
- 1-2 litri de supa de carne 
- 2 cepe
- un morcov
- o felie varza 
- o radacina de patrunjel 
- o sfecla rosie 
- un pastarnac 
- o telina 
- 4-5 cartofi 
- un litru de bors 
- sare, piper boabe 
- o cana smantana 
- foi verzi de leustean, marar, patrunjel, telina 
- 3 patlagele rosii (poate fi folosit si bulion, 2 linguri)
Mod de preparare bors  
Mai intai se pun la dospit, timp de o noapte, drojdia, malaiul si o strachina de tarate amestecate cu un litru de apa calduta. Dimineata adaugam restul de tarate, painea, o galeata de apa fiarta si putin racita. Se pune capacul borcanului si se lasa doua-trei zile la limpezit. 
Mod de preparare bors romanesc: 
Punem la fiert in apa rece carnea si osul spart. Se spumeaza, dupa care se lasa sa fiarba pe coltul aragazului vreme de doua ore. Morcovul se taie feliute, ceapa cat bobul de orez, iar varza taitei, in timp ce patrunjelul, sfecla, pastarnacul, telina si rosiile se maruntesc dupa ce se oparesc. Cartofii ii taiem cubulete.    
Punem borsul la fiert separat, cu o ceapa. Dupa trei ore de fiert scoatem osul, in scuturam, il curatam in ciorba si il aruncam. Punem la fier si zarzavatul, iar dupa 20 de minute de fiert adaugam in oala si cartofii. Se toaca foile de leustean, marar, patrunjel, telina, se bat cu smantana, iar la sfarsit se adauga borsul, care se potriveste cu sare si piper. Se mananca cu smantana. 

Sa mancam sanatos! Reteta zilei de ciorba cu dovlecel 
sursa: adevarul.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1730 (s) | 34 queries | Mysql time :0.040895 (s)