News Flash:

Cum se pastreaza cel mai bine medicamentele si cum se folosesc corect

21 Februarie 2013
1525 Vizualizari | 0 Comentarii

Iată mai jos cateva întrebări prin care poţi să-ţi eveluezi modul cum păstrezi medicamentele şi cat de corect le foloseşti.

Cand termini un tratament, aranjezi medicamentele rămase în ambalajul lor, împreună cu prospectul? Răpuns corect: Da Aşa le poţi recunoaşte în sertarul sau dulăpiorul tău, le poţi verifica termenul de valabilitate, informaţiile despre utilizare.

Citeşti întotdeauna prospectul
medicamnetului înainte de a începe tratamentul? Răspuns corect: Da Este un gest esenţial, pentru că prospectul conţine informaţii preţioase: doze, mod de administrare, reacţii adverse, precauţii, cu specificaţii clare pentru diverse varste şi categorii de pacienţi. Acestea îţi spun cat de important este să urmezi tratamentul într-o formulă corectă.

Notezi data la care ai început tratamentul şi modul de administrare pe cutia medicamentului? Răspuns corect: Da Aşa poţi să ţii calendarul corect al tratamentului şi să-l urmezi conform reţetei, evitand supradozajul.

Locul unde ţii medicamntele este ferit de lumină şi de umiditate? Răspuns corect: Da Medicametele nu se ţin la lumină, într-un loc umed şi cald, cum ar fi baia, bucătăria, balconul. Pot contribui la deteriorarea formulei lor, le pot influenţa eficacitatea. Atenţie, vaccinurile trebuie ţinute la frigider !

Verifici valabilitatea medicamentelor pe care le-ai păstrat mai multe luni sau chiar un an, aruncand periodic tot ce este depăşit? Răspuns corect: Da Este obligatoriu să triezi din cand în cand medicamnetele de două, trei ori pe an.

Verifică data limită de valabilitate şi fii atentă la orice schimbare de aspect, de consistenţă sau de culoare. Arunci medicamentele expirate la gunoi, la WC, pe stradă? Răspuns corect: Nu A arunca la întamplare medicamnetele este un gest iresponsabil, împotriva celorlalţi şi împortiva planetei. Dacă arunci aşa, medicamentul poate fi găsit de copii sau de animale. Dacă le arunci la wc, pot intra în circuitul de recuperare al apelor uzate.

Iei medicamete care ţi-au fost prescrise anterior, doar pentru că ţi se pare că ai aceleaşi simptome ca atunci cand ţi le-a indicat medicul ? Iţi adaptezi perioada de administrare după cum crezi? Răspuns corect: Nu In afara simptomelor cronice bine definite, fiecare boală este diferită. Tusea sau febra pe care le tratezi astăzi nu au neapărat aceleaşi cauze ca cele de anul trecut. Automedicaţia poate fi periculoasă!

Dai prietenelor medicamente care ţi-au fost prescrise ţie? Răspuns corect: Nu
Poate face mult rău acest comportament! Medicul recomandă tratamentul după analize şi în funcţie de vârstă, greutate, sex, antecedentele pacientului.

Ai în poşetă, în maşină, în sertarele din casă, medicamnete fără ambalaj? Răspuns corect: Nu Un medicament un trebuie lăsat niciodată la întâmplare. Poate să ajungă în mâinile copiilor. Iar dacă este fără ambalaj, rişti să-l confunzi cu alte medicamente.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1607 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018511 (s)