News Flash:

Cum se obtine untul clarifiat si care sunt beneficiile sale asupra sanatatii

20 Februarie 2011
6367 Vizualizari | 0 Comentarii

Unt clarifiat, ulei de unt, Gheea (in medicina ayurvedica), trei denumiri pentru un singur produs aliment si medicament in acelasi timp. Se foloseste in multe tari, India, Pakistan, atat la mancare cat si la prepararea dulciurilor, are proprietatea de a rezista mult timp si in afara frigiderului.

Mod de preparare a untului clarifiat
Pentru a prepara Gheea avem nevoie de unt de vaca, bogat in grasime si nesarat, de preferat fara aditivi alimentari. Se pune untul intr-un vas emailat pe foc mic si se topeste incet. Din momentul topirii sale, apa prezenta in unt se ridica la suprafata sub forma de spuma alb-galbuie, care va fi scoasa cu o lingura de lemn, pe parcursul formarii ei. Acest proces va continua pe toata durata prepararii untului clarifiat. In primele minute de fierbere, untul topit contine multe particule albe, ce reprezinta apa si anumite proteine si grasimi din lapte, care incep sa se separe de ghee. 

Pe parcursul procesului de formare, aceste particule fie se ridica in spuma, fie se pot lipi de fundul vasului, de aceea fiti atenti sa nu atingeti fundul vasului cu lingura. La un moment dat, prin procesul de eliminare a componentelor reziduale si a apei, are loc separarea clara a gheei sub forma unui lichid galben stralucitor - asemantor mierii, clar, transparent, fara particule. In acest moment luam vasul de pe foc , lasam sa se raceasca putin, si-l strecuram prin tifon dublu. Din 4 pachete de unt alimentar se poate obtine aproximativ un borcan de 400 g unt clarifiat.

Pastrati lichidul intr-un borcan cu capac si pastrati-l la temperatura camerei pana in momentul folosirii. Daca toata apa si reziduurile proteice din unt au fost eliminate, nu este nevoie sa fie tinut in frigider, acesta fiind si testul prin care se poate verifica daca a fost bine preparat. Medicina ayurvedica sustine ca gheea bine preparata si obtinuta din unt de buna calitate, poate rezista la temperatura camerei chiar si 100 de ani.

Beneficiile untului clarifiat
- tonic, nutritiv, hraneste toate tesuturile si organele
- antianemic
- detoxifiant (impiedica acumularile toxice)
- antidot in caz de otraviri
- scade colesterolul sanguin
- stimulent al digestiei
- scade aciditatea gastrica
- bun in caz de tuse cronica, bronsita si astm (impreuna cu anumite amestecuri din plante)
- recomandat in afectiuni biliare
- recomandat in insomnie - o lingurita de ghee in lapte cald, seara la culcare, induce somnul

- recomandat in epilepsie si tulburari de memorie
- se foloseste cu rezultate bune in afectiuni ale pielii
- consumul regulat de ghee duce la lubrifierea mucoaselor si la intinerirea pielii, favorizeaza cresterea parului si a unghiilor.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

gheea
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1391 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013797 (s)