News Flash:

Cum se obtine caragenanul, aditivul prezent in tot mai mult alimente

22 Noiembrie 2017
680 Vizualizari | 0 Comentarii

Pe eticheta unor alimente scrie caragenan E 407 despre care multi oameni nu stiu nimic, ei considera ca este un compus chimic de sinteza. Acesta apare in urmatoarele alimente: budinci, ciocolata cu lapte, inghetata, branza, supe, sosuri, milk shake, bere, etc. Caragenanul este extras din algele rosii (de exemplu in Bali se cultiva specia Kappaphycus alvarezii, sau specia uscata cotonnii). Astfel de alge se exporta in America de Nord, China si tarile Europei.

Caragenanii sunt folositi in industria alimentara pentru ca sunt substante polizaharide sau polimeri ai galactozei si pot forma geluri. Caragenanul apare in alimentele procesate in fabrici. Are urmatoarele efecte: poate inlatura proteinele din bere astfel aceasta bautura este mai limpede, poate fi un agent de ingrosare a laptelui vegetal, a laptelui din soia, apare si in sucurile fara zahar si chiar in anumite produse cu laptele praf pentru bebelusi.

5 alimente care te ucid incet dar sigur

Cum se obtine caragenanul din alge?

Cresterea algelor in apa sarata a oceanului nu este chiar o treaba simpla. Iar drumul pana la obtinerea acestui aditiv numit caragenan este destul de complicat. Munca pentru fermierii ce cresc alge este destul de dificila, ei trebuie sa aseze plantele in apa oceanului si sa le urmareasca dezvoltarea, sa inlocuiasca algele slabe cu altele mai bune si astfel sa obtina acele alge care sunt potrivite pentru a fi recoltate. Uneori munca lor de o luna poate fi distrusa in doar cateva minute, cand au ghinionul ca algele sa fie spulberate de o furtuna puternica. Pentru a avea recolte bogate pescuitorii de alge se roaga zilnic si invoca protectia zeilor pentru a avea vreme buna. Acesta este pentru ei un mod de viata, un mod de practicare a acvaculturii sau a algoculturi, fiind vorba despre cresterea plantelor oceanului.

 Prin cultura, cresterea si culegerea algelor, acesti fermieri isi asigura traiul. Veniturile lor sunt asigurate prin aceasta indeletnicire dar si prin turism (in procent mai mic). Recoltarea se face o data la sase saptamani, doar in zilele cand refluxul este puternic si astfel este redus nivelul apelor din apropierea insulei. Aceasta materie vegetala este crescuta cu atentie si recoltata pentru a fi apoi uscata. Fermierii o vand sub aceasta forma sectorului industrial, iar astfel reusesc sa-si intretina familia si chiar sa traiasca la un nivel mai ridicat decat un cultivator de pamant. Cu cat zona de apa a marii pe care cultiva algele este mai mare, cu atat si numarul de kg de alge adunate va fi mai mare (lucru important pentru cresterea castigurilor).

Nu e de gluma! Aceste produse de la LIDL te pot baga in spital! FOTO

Algele recoltate sunt uscate, apoi sunt tratate cu solutie de clorura de calciu, rehidratate, curatate de impuritati, iar prin calciu caragenanul este fixat in peretii celulelor. Apoi algele se tin in solutie de hidroxid de sodiu, sunt maruntite si caragenanii dizolvati, se filtreaza si se obtine o solutie apoasa care are caragenani. Prin precipitare cu o solutie de alcool izopropilic si filtrare se obtin caragenanii. Urmeaza un proces de uscare la temperatura de 5̊C, astfel se obtine masa uscata de caragenani care este macinata si folosita in urma unor controale de calitate pentru industria alimentara.

Caragenanul este folosit si in industria cosmetica in pasta de dinti (ca stabilizator), in sampoane (ca agent de ingrosare), in geluri pentru parfumarea incaperilor, in crema de pantofi (pentru cresterea vascozitati acesteia), in diferite creme cosmetice, etc. Cititi cu atentie prospectul produselor si veti vedea daca au sau nu acest ingredient: caragenan E 407.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

eticheta compus chimic budinci algele rosii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1675 (s) | 34 queries | Mysql time :0.030244 (s)