News Flash:

Cum se falsifica laptele din comert

24 Februarie 2012
5060 Vizualizari | 0 Comentarii

In medie, un roman bea zilnic 200 de ml de lapte, putini stiu insa ca nu tot laptele existent pe piata romaneasca respecta normele legale. O arata si analizele de laborator comandate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) care au scos la iveala faptul ca piata romaneasca de lapte are grave probleme. Aproape 50% din laptele de pe piata este contrafacut pentru a se obtine profituri consistente, iar 80% nu respecta normele legale.

Potrivit datelor ANPC laptele este contrafacut cu sare, untura de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, faina, lapte praf.

Aproape toate metodele de falsificare a laptelui descoperite pleaca de la folosirea apei tratata cu aditivi si cu alte substante. Din zece litri de lapte, daca se adauga unul de apa se obtin 11 litri de produs care vor fi vanduti, deci un profit mai mare. La cantitati de cateva tone, profitul scos cu apa este foarte mare si unii producatori nu au rezistat tentatiei de a scoate un ban in plus.

Cum recunoastem laptele contrafacut
Daca produsul se dilueaza cu cantitati mari de apa, laptele devine mai apos cu nuante stravezii-albastrui, cu gust si miros nespecific. Diluarea este realizata atat de marii procesatori, care pot ascunde mai usor aceste falsuri cu ajutorul echipamentelor moderne, cat si de micii fermieri cand isi vand lapte direct la populatie sau la marii procesatori.

Alte substante care se adauga sunt untura de porc, uleiuri vegetale si seu.

Pentru stabilizarea grasimii adaugate in lapte se introduc si emulgatori. Aceasta metoda se foloseste pentru a se ascunde diluarea accentuata a produsului cu apa. Laptele contrafacut astfel poate fi depistat cand grasimea nelactata se separa sub anumite forme, iar mirosul si gustul sunt ale grasimii adaugate.

Pentru a masca diluarea sau smantanirea se mai foloseste sare, adaos de amidon (faina de grau sau alte materii). Acestea au rolul de a corecta densitatea. Laptele falsificat cu faina se poate verifica cu o picatura de tinctura de iod. Daca apare o pata albastra, laptele nu e autentic.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, avertizeaza ca laptele contrafacut este o problema pentru sanatate. "Orice substanta care in mod normal nu se afla intr-un produs natural nu ne face bine. Nici sarea, nici aditivii sau alte substante nu sunt benefice. Apar dureri de stomac, se produce hipertensiune arteriala si multe alte probleme care pe termen lung pot deveni grave".



Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lapte
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1791 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021957 (s)