News Flash:

Cum se face testul pentru boala Lyme

19 Martie 2019
328 Vizualizari | 0 Comentarii
Lyme

Testul pentru boala Lyme este efectuat pentru a se stabili cauzele unor simptome precum stări de oboseală acute, febră, dureri musculare și ale articulațiilor, dureri de cap și anghilozări ale gâtului, darșiafecțiunicerebraleșicardiace, alături de stări de nervozitate.
Boala Lyme este o boalăinfecțioasăprodusă de o bacterienumităBorreliaBurgdorferi. Aceastăbacterieestetransmisă la om prinmușcătura de căpusă. Mușcătura de căpușă nu esteechivalentă cu boala Lyme, doar un procentredus de căpușefiindinfectate cu BorreliaBurgdorferi, bacteria răspunzătoare de aparițiabolii Lyme (borelioza).  Boala Lyme afecteazăîntregorganismulșiprezintă o gamăfoartevastă de simptome, ceeace o face maigreu de depistat, gama de teste pentruidentificareauneiposibileinfecții cu BorreliaBurgdorferifiinddestul de diversificată.
Cazurile de mușcături de căpușe se înmulțescprimăvarașivarași se întâlnesc de regulăînzonele cu vegetație. Prezențaanimalelorcreșteșansele ca aceștiparazițisăexisteînzonășisă-șicaute o gazdă. Recunoaștereauneicăpușeestesimplă: celetinere au treiperechi de picioare, iarcele mature, patruperechi. Femelelesuntnegre cu abdomenulroșu, iarmasculiisuntnegriîntotalitate. Au dimensiunifoartemici, însă pot fi observate cu ochiul liber fărăprobleme. Dupace se hrănesc cu sânge, căpușeleîșimărescdimensiuneașisuntșimaiusor de detectat.
Căpușele nu zboarășinici nu sar. Celemaimarișanse de a se atașa de corpulgazdeisuntprin contact fizicsimplu. De regulă, atuncicândgazdacirculăpriniarbăsauprinapropiereaaltoranimale, căpușele se atașează de tegument și, timp de câtevazile, se hrănesc cu sânge.
Testeleimunologicesuntpoatecelmai des întrebuințatepentrudepistareabolii Lyme. Organismulumanîncepesăproducăanticorpiîndecursul a douăluni din momentulinfestării cu bacteria BorreliaBurgdorferi. Totuși, aceștianticorpi au capacitatea de a rămâneîn organism mulțianidupăceboala a fosttratată. Tocmai de aceea, aceste teste imunologice nu pot stabilidacăinfestarea s-a produs recent sauîntr-un alt moment din trecut.
Testeleimunologice sunt de treifeluri:
I.    Testul ELISA (prescurtarece vine de la enzyme-linked immunosorbent assay) - reacțieimunoenzimatică. Acest test are capacitatea de a puneînevidențăanticorpiidezvoltațiîmpotrivaunui agent bacteriansau viral (încazul de față, evidențiereaanticorpilorspecificibacterieiBorreliaBurgdorferi).
II.    Testul IFA (prescurtaredupă indirect fluorescent antibody assay) - reacțieimunofluorescentă. Șiacest test, asemeneatestului ELISA, esteefectuatpentru a depistaanticorpiidezvoltați de organism împotrivabacterieiBorreliaBurgdorferi. Specialiștiisusțincăacest test estemaiputinsigurși performant decâttestul ELISA, de aceea el esteefectuatdoarînmomentulîn care primul nu estedisponibil.
III.    Testul Western Blot - acest test esteefectuatpentru a descoperianticorpiiformați de organism, specificibolii Lyme, darșipentru a confirmarezultateletestelor ELISA și IFA. Testul Western Blot esteefectuatîncazuluneiinfecțiicroniceprovocate de boala Lyme. Este indicat ca testareapentrudepistareaanticorpilorspecificiBorreliaBurgdorferisă se facaîndoipași, astfelîncatTestul Western Blot sa fi fostprecedat fie de testul ELISA, fie de testul IFA.
Informații suplimentare referitoare la efectuarea testelor pentru depistarea bolii Lyme puteți obține adresându-vă Laboratorului de analize medicale Praxis.
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1498 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014149 (s)