News Flash:

Cum sa spalati prosoapele de baie si bucatarie ca sa nu va imbolnaviti

14 Noiembrie 2014
6284 Vizualizari | 0 Comentarii
Prosoapele, atat cele de baie, cat si cele de bucatarie, printre obiectele de uz casnic cu cea mai mare incarcatura de microbi si pot sta la originea unor infectii care sa afecteze pe toti membrii familiei, arata un studiu recent.
Doua sunt cauzele acestei situatii, spun cercetatorii:
in primul rand, prosoapele retin umezeala, ceea ce permite bacteriilor sa supravietuiasca si sa se acumuleze in  ele.
in al doilea rand, aceste obiecte sunt folosite in incaperile cu cei mai multi microbi – baia si bucataria.
Un studiu realizat la University of Arizona a descoperit bacterii coliforme (bacterii prezente de obicei in materiile fecale si care pot provoca toxiinfectii alimentare si diaree) pe 89% dintre prosoapele de bucatarie si bacteria E. coli pe 25,6% dintre prosoape, potrivit doctorulzilei.ro.
Prosoapele de bucatarie pot gazdui adesea germeni infectiosi, deoarece sunt folosite pentru stergerea mainilor si a unor suprafete care pot veni in contact cu alimente contaminate.

Prosoapele au miros urat? Acest aliment te ajuta sa rezolvi problema! 
Iar prin intermediul prosoapelor de baie pot fi raspandite virusuri sau bacterii la mai multi membri ai familiei, daca acestia utilizeaza aceleasi prosoape.
Autorii studiului au avertizat, de asemenea – citand rezultatele unor cercetari anterioare – ca, daca servetele de bucatarie sunt curatate superficial intre utilizari (spalate in chiuveta cu putin detergent, clatite si uscate), germenii coliformi, E. coli si Salmonella pot totusi supravietui si redevin activi cand servetele sunt murdarite iar.
O metoda mai eficienta pentru reducerea numarului de bacterii din prosoape este inmuierea lor timp de 2 minute in apa cu inalbitor pe baza de clor.
Iata recomandarile facute de dr. Lisa Ackerley, expert igienist la University of Salford, Marea Britanie, pentru a preveni problemele de sanatate cauzate de prosoapele purtatoare de bacterii.
in primul rand, prosoapele murdare trebuie pastrate separat de alte rufe.
puneti-le la uscat, astfel incat sa nu ramana umede in timp ce asteapta sa fie spalate.
spalati-le des, cel putin o data pe saptamana
spalati-le la temperatura inalta, la 90 grade Celsius.
daca vreti totusi sa le spalati la temperaturi mai joase, folositi un detergent cu dezinfectant, care omoara bacteriile
inalbitorii cu clor distrug si bacteriile si pot fi folositi in cazul spalarii rufelor albe.
in cazul micile prosoape folosite pentru curatarea fetei, folositi cate unul in fiecare zi si spalati-le la sfarsitul saptamanii.
fiecare membru al familiei trebuie sa aiba propriul sau de baie, mai ales in cazul in care cineva este bolnav.
Prof. Anthony Hilton, seful catedrei de stiinte biologice si biomedicale la Aston University, Marea Britanie, avertizeaza si el ca spalarea prosoapelor la temperaturi joase nu omoara intotdeauna bacteriile.)
Exista azi o tendinta de spala rufele la temperaturi mai mici (chiar la 30 de grade Celsius) pentru a economisi energie si a micsora impactul ambiental al acestei activitati, dar, in situatii deosebite,  e nevoie de o alta abordare: daca un copil e bolnav si vomita, de exemplu, pe un obiect din material textil, acesta trebuie spalat la temperatura mai inalta. Multe bacterii patogene se dezvolta bine la 37 de grade, temperatura normala a organismului uman, deci spalarea la 30 de grade nu le distruge. Dar pot fi utilizati detergenti aditivati cu substante dezinfectante, pentru a ucide bacteriile.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

prosoapele baie bucatarie uz casnic microbi infectii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1796 (s) | 34 queries | Mysql time :0.043343 (s)