News Flash:

Cum sa previi cancerul de colon cauzat de bacteria E. Coli

15 Iunie 2016
893 Vizualizari | 0 Comentarii
Tot mai multe cercetari realizate scot la iveala faptul ca anumite bacterii cresc riscul de cancer. Un studiu aparut in US National Library of Medicine National Institutes of Health atesta faptul ca bacteria E. Coli (Escherichia coli) are legatura cu cancerul de colon
Legatura dintre bacterii si cancer a fost indelung studiata, iar primele conexiuni dintre cele doua s-au facut in secolul al 19-lea cand expertul Rudolf Virchow a explicat ca tumorile canceroase sunt rezultatul unor inflamatii cauzate de diverse infectii bacteriene. La scurta vreme dupa aceasta descoperire, oamenii de stiinta Robert Koch si Louis Pasteur au descoperit bacterii in tumorile canceroase, scrie publicatia iflscience.com.
Cele mai multe bacterii pe care le avem in corp sunt inofensive, ba chiar au un rol protector in corp, ajutand la buna digestie, la formarea vitaminelor esentiale si la repararea celulelor distruse. Pe langa aceste bacterii cu efect benefic asupra corpului mai avem si o alta categorie de bacterii care ne fac rau, iar de acestea ne protejeaza sistemul imunitar. insa, uneori, factorii care tin de stilul nostru de viata dezechilibrat (cum ar fi fumatul, stresul, consumul exagerat de alcool si alimente bogate in grasimi saturate) genereaza reactii inflamatorii in corp, iar bacteriile rele incep sa se inmulteasca, fara sa mai poate fi tinute sub control de sistemul imunitar si bacteriile bune.

Ce este cancerul colorectal
 
Un astfel de exemplu este si bacteria E. Coli care se regaseste in orice corp si are un rol benefic pana la un anumit punct. Atunci cand apar inflamatiile in corp, numarul bacteriilor E. Coli devine tot mai mare, generand un teren propice pentru dezvoltarea cancerului. Specialistii au descoperit ca persoanele care sufera de cancer colorectal sau alte boli inflamatorii la nivelul colonului prezinta si un numar foarte ridicat de bacterii E. Coli care invadeaza celulele din colon si se multiplica. Un alt dezastru pe care-l provoaca aceste bacterii este legat de faptul ca produc o substanta toxica, numita colibactin, care distruge ADN-ul celulelor din intestin transformandu-le in celule canceroase si ajutandu-le sa se multiplice.
Alimentatia are un impact semnificativ asupra sistemului digestiv. Prin urmare, specialistii sustin ca in cazul cancerului de colon cauzat de bacteria E. Coli, factorul genetic are o importanta foarte mica, iar ceea ce conteaza cel mai mult este modul in care ne alimentam. O dieta bogata in grasimi saturate, consumul ridicat de alcool, fumatul si stresul sunt factori recunoscuti pentru faptul ca maresc riscul de cancer. 
Cum sa previi cancerul de colon cauzat de bacteria E. Coli?
1. Consuma alimente bogate in fibre, deoarece acestea sunt recunoscute pentru faptul ca previn aparitia cancerului la colon. Fibrele produc o substanta care are un efect antiinflamator si favorizeaza inmultirea bacteriilor bune. Este demonstrat faptul ca fibrele din banane si broccoli impiedica aderarea bacteriilor rele la peretele intestinal si favorizeaza un tranzit intestinal bun.
2. Lipsa vitaminei D a fost asociata cu un risc crescut de cancer colorectal. Pe langa efectul benefic al soarelui, cele mai bune surse de vitamina D se gasesc in hering, somon, halibut, ulei din ficat de cod, macrou, scoici, sardine, ton, creveti, oua si ciuperci shiitake.
3. Alimente precum migdalele, ceapa rosie si ceapa verde au un continut ridicat de flavonoizi cu rol antibacterian, impiedicand inmultirea bacteriilor rele. 
5. Sportul practicat cu regularitate scade riscul de cancer de colon cu pana la 50%.
in general, o alimentatie care se bazeaza pe un consum ridicat de legume, fructe, nuci/seminte si cereale integrale este cea mai buna solutie pentru a preveni aparitia cancerului la colon.

Factorii de risc ai cancerului de colon
 
sursa: eva.ro

bacterii cancer
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1538 (s) | 34 queries | Mysql time :0.029603 (s)