News Flash:

Cum sa gatesti corect intr-o tigaie de fonta

18 Ianuarie 2015
1337 Vizualizari | 0 Comentarii
Tigaile de fonta sunt durabile, eficiente si extrem de utile intr-o bucatarie. Daca le-ai ocolit pana acum, ar fi bine sa iti cumperi una, iar daca ai deja una in dotare, invata sa o folosesti corect. Iti spunem pentru ce este buna si ce ingrediente ar trebui sa o ocoleasca.
O tigaie de fonta te va tine o viata. Asta daca stii sa o intretii ca la carte si sa gatesti in ea numai ceea ce este permis.

VIDEO - Cum sa curatati in cateva minute arsura de pe tigaie

Ce greseli faci cand prepari omleta
 
Cum sa cureti o tigaie din fonta?
Ca sa o pastrezi curata, nu o spala cu detergent si bureti abrazivi. Putina apa calda si un stop de spuma de detergent de vase vor fi suficiente pentru a indeparta grasimea in exces. Daca pe tigaie au ramas bucati de carne sau sosuri arse, nu freca folosind un burete de sarma. Mai bine curata tigaia cu putina sare grunjoasa cat este inca fierbinte. Nu lasa tigaia de fonta proaspata spalata sa stea umeda.
Daca are nevoie de ingrijire suplimentara, unge-o cu grasime si pune-o in cuptor la 180C timp de o ora, apoi lasa-o sa se raceasca tot in cuptor.
Ce poti gati in tigaia de fonta
Marele avantaj al tigailor din fonta este ca se incing bine si raman asa, fara ca nivelul de caldura sa fluctueze. De aceea sunt ideale pentru alimentele care au nevoie de temperaturi inalte pentru gatire.
Carnurile care trebuie rumenite putin inainte sa mearga la cuptor pot fi puse in tigaia de fonta. Iar marele avantaj este ca poti gati in continuare friptura in aceeasi tigaie.
Daca nu ai wok, poti folosi tigaia din fonta si pentru a gati legume in stil asiatic, adica la caldura mare, intr-un timp scurt, pastrand textura crocanta a legumelor.
Tigaia din fonta poate tine si loc de grill pentru a rumeni cateva felii de dovlecei, vinete sau ardei gras. Vei obtine acelasi gust usor afumat si aspect asemanator cu cel al legumelor gatite pe gratar.
Intr-o tigaie bine intretinuta poti face si omlete, oua ochiuri sau frittata, cartofi prajiti sau pui prajit, care intr-o tigaie normala s-ar prinde si ar lasa urme greu de scos..
Evita tigaia din fonta cand gatesti…
...fileuri de peste care sunt fragile si se pot gati prea mult in aceasta tigaie ce se incinge foarte tare.
In plus, spre deosebire de alte tipuri de tigai (din aluminiu sau din teflon) tigaia din fonta va absorbi mult mai usor aromele si mirosurile ingredientelor. Un motiv in plus ca sa nu gatesti peste, usturoi sau ceapa in ele.
Sosurile pe baza de rosii sau alte ingrediente acide pot face si ele rau unei tigai din fonta, mai ales daca nu ai intretinut-o, in timp, asa cum ar trebui.
De asemenea, tigaia din fonta nu este recomandata atunci cand vrei sa deglasezi si sa faci un sos cu vin sau otet. Nu numai ca aceste lichide vor afecta stratul protector al tigaii, dar pot sa aduca si un gust metalic mancarii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimente mancaruri gateste
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1874 (s) | 23 queries | Mysql time :0.037544 (s)