News Flash:

Cum sa faci friptura perfect despre care sa vorbeasca toata lumea

29 Decembrie 2017
835 Vizualizari | 0 Comentarii
friptura

Piesa centrala a mesei de Craciun sau de Revelion este friptura. Vrei sa iasa perfect, sa aiba o textura si o aroma care sa ii faca pe toti sa te intrebe ce reteta ai folosit. Friptura perfecta nu cere prea multa indemanare, ci mai degraba rabdare. Ai nevoie de o zi si jumatate ca sa obtii ceea ce iti doresti.

Cumpara carne de calitate

O bucata intreaga de pulpa de porc va fi perfecta pentru o friptura pe care sa o imparti cu toti invitatii tai din ziua de Craciun. Alege o pulpa cu os care sa aiba intre 4 si 6 kg, care va fi perfecta pentru 12-14 persoane. Pentru ca friptura sa fie asa cum iti doresti, bucata de carne nu trebuie sa mai aiba sorici.

Maseaza carnea

Amesteca in parti egale zahar brun, sare, condimente (dupa gustul tau), usturoi proaspat pisat. Pentru o bucata de pulpa de 5 kg vei avea nevoie de 50 de g de zahar brun, 50 g sare, 50 g usturoi si 50 g amestec de condimente. Poti alege seminte de mustar, boia de ardei iute, seminte de coriandru, fulgi de chilli, seminte de fenicul. Daca este pe placul tau poti adauga si ghimbir proaspat dat prin razatoare, dar si zeama de lamaie. Cu acest amestec maseaza bine bucata de carne pe fiecare parte.

Lasa carnea la odihna peste noapte

Dupa ce te-ai asigurat ca fiecare parte a pulpei este acoperita cu amestec, inveleste-o intr-o folie de plastic si las-o la frigider pentru cel putin 24 de ore.

Pune-o la cuptor la foc mic

Friptura pefecta va sta 7 ore la cuptor la 140 grade Celsius. Tava este bine sa o acoperi cu folie de aluminiu, daca nu vrei sa o cureti ore in sir. Carnea se scoate din folie si se pune in tava alaturi de doua cani de apa. Apoi, se acopera toata carnea cu folie de aluminiu. Dupa doua ore da folia la o parte si, cu ajutorul unei linguri, pune din sosul din tava peste carne. Acoper-o din nou si pune-o din nou la cuptor. Nu mai ai nevoie decat de rabdare pana cand friptura va fi gata.

Verific-o dupa 6 ore

Pentru a vedea daca friptura este gata, dupa 5-6 ore infinge in ea un cutit. Daca acesta intra usor, iar carnea nu opune rezistenta, atunci este gata. Scoate folia si da focul la 260 g  Celsius. La fiecare 10 minute mai pune cate putin din zeama din tava peste carne. Repeta operatiunea pana cand carnea capata o crusta maronie. Scoate-o din cuptor!

Las-o sa se odihneasca

Nu te apuca sa tai friptura imediat ce ai scos-o din cuptor. Timp de 20-30 de minute trebuie sa se odihneasca. Apoi o poti taia.

Serveste friptura cu sos

Poti face orice sos vrei, important este sa il ai alaturi de friptura. Mujdeiul este perfect, daca nu ai alte idei. Merge si cu sosuri de inspiratie asiatica sau cu sos de fenicul.  

sursa: gustarte.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

craciun revelion friptura
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1566 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019043 (s)