News Flash:

Cum sa depozitezi corect painea ca sa ramana proaspata cat mai mult timp

22 Iunie 2016
10230 Vizualizari | 0 Comentarii
PAINE
De cate ori nu ti s-a intamplat sa nu mai ajungi acasa cu painea intreaga tocmai cumparata de la magazin acasa, pentru ca aburii ei proaspeti ti-au ravasit pur si simplu simturile? Nu putini sunt cei care spun ca painea e gustoasa doar cand e calda sau proaspata, altfel nu o mai pot manca. Ei bine, unele obiceiuri pe care le avem, legate de pastrarea painii, nu sunt tocmai corecte.
Painea are doi inamici celebri. Primul este mucegaiul. Sporii sai sunt peste tot, multi dintre ei inofensivi. Pentru a creste, au nevoie de suficienti nutrienti, cum ar fi cei dintr-o bucata de paine, si mediul potrivit: caldura si umiditate. Daca depozitezi painea in plastic, care capteaza umezeala, si o pastrezi intr-un loc cald, ca de exemplu pe frigider sau deasupra masinii de spalat vase, ii dai mucegaiului tot ceea ce are nevoie pentru a creste necontrolat. 

Slabeste intr-o saptamana cu dieta cu paine prajita
 
Cel de al doilea inamic, invechirea, este ceva mai complex. Desi pare ca painea veche este pur si simplu paine uscata, avem de-a face insa cu un proces de modificare a amidonului, explica Harold McGee, in cartea On Food and Cooking. Mai exact, atunci cand se coace painea, granulele de amidon absorb umiditatea glutenului din jur. Cand painea incepe sa se invecheasca, acea apa migreaza inapoi in gluten si se recristalizeaza. Nivelul de umiditate dintr-o paine veche si una proaspata este cumva acelasi, diferenta consta in faptul ca una sta intr-un mediu deloc propice. 
Toata painea se invecheste la un moment dat, dar sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a amana inevitabilul. In primul rand, nu depozita painea in plastic, avertizeaza brutarul Éric Kayser, proprietarul Maison Kaysers si autor al cartii The Larousse Book of Bread: Recipes to Make at Home. Nu numai ca plasticul incurajeaza cresterea mucegaiului, dar o face si gumoasa. In al doilea rand, spune Kayser, nu tine painea in frigider. Accelereaza procesul de invechire mai rapid ca orice. 
Cel mai bun mod de a pastra painea este sa o invelesti intr-un prosop de bucatarie sau intr-o punga de hartie, apoi sa o depozitezi intr-un loc uscat. 

Paine prajita cu usturoi si ulei de masline, o gustare delicioasa si sanatoasa
 
"O bagheta, de exemplu, ar trebui mancata rapid, cam in cel mult opt ore de cand a fost scoasa din cuptor. Dar unii clienti spun ca o pot pastra si zece zile astfel", afirma Kayser.
"Poate sa aiba termen de garantie 2-3 zile, dar va avea cel mai bun gust imediat ce a iesit din cuptor", mai precizeaza el. 
Daca iti ramane insa paine si vrei sa o mananci a doua zi calda, iata un truc simplu: incalzeste-o (nu o praji) intr-un cuptor la 250 grade, 10-15 minute si va deveni crocanta din nou.
O mai poti pastra fresh congeland-o. O invelesti intr-o folie de plastic si apoi o depozitezi direct in congelator. Eviti astfel si risipa. O poti tine acolo in jur de o luna.  Apoi, cand vrei sa mananci, o arunci intr-un toaster sau in cuptor si gata. Vei avea o paine proaspata la masa. 
sursa: gustarte.ro

painea magazin pastrarea painii mucegaiul invechirea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1658 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028894 (s)