News Flash:

Cum recunosti un copil afectat de discalculie

30 Mai 2011
6828 Vizualizari | 0 Comentarii

Discalculia face parte din categoria dificultatilor de invatare cu care se confrunta numerosi copii. Ea inglobeaza toate dificultatile care se refera la conceptul de numar, calcul matematic, precum si rationamentul matematic. Copilul afectat de aceasta problema intampina mereu dificultati in a efectua adunari, scaderi, imultiri si impartiri. Cercetatorii din acest domeniu au identificat 6 tipuri de discalculie:

1. Discalculie verbala
Consta in dificultati de denumire a cantitatilor matematice, a numerelor, a termenilor, a simbolurilor si a relatiilor matematice;

2. Discalculia practognostica
Dificultati in a enumera, a compara, a manipula cantitatile matematice simbolice;

3. Discalculia lexicala
Se caracterizeaza prin dificultati in citirea semnelor si simbolurilor matematice;

4. Discalculia grafica
Deficiente in scrierea semnelor si simbolurilor matematice;

5. Disacalculia ideognostica
Dificultati in a face operatii mentale si in a intelege unele concepte matematice;

6. Discalculia operationala
Dificultati in executia operatiilor metamatice, de calcul numeric, de rezolvare de exercitii si probleme, chiar daca sunt insusiti anumiti algoritmi matematici.

Daca micutii care nu reusesc sa citeasca si sa scrie sunt dislexici, discalculia le afecteaza capacitatea de a intelege matematica si de a efectua calcule simple. Insa cele doua afectiuni neurocognitive nu sunt similare.

Reticenta copilului fata de discipline mai grele precum matematica sau alte stiinte exacte (destul de des intalnita in prezent) nu inseamna neaparat ca acesta are discalculie: copiii cu aceasta problema au cateva caracteristici speciale. Discalculia poate fi depistata daca cel mic este observat cu atentie si se observa unele dificultati. Iata cateva semne ale discalculiei la copii, potrivit Science Daily:

- Un copil care are discalculie va numara din zece in zece sarind peste numere: daca i se cere sa numere de la 70, va numara 70, 80, 90, 100, 200, 300.

- O alta problema apare atunci cand trebuie sa aleaga, spre exemplu, care este cartea cea mai mare dintr-un pachet de carti - ca sa aleaga intre cartea 5 si 8, numara simbolurile de pe cartea de joc, pentru ca nu pot aproxima pe care carte sunt mai multe.

- In general, lipsa capacitatii de a aproxima cantitati este un indicator al discalculiei: copiii nu vor putea estima, spre exemplu, inaltimea unei camere, in metri.

- O alta problema apare, spre exemplu, si cand li se cere sa plaseze o cifra intr-un sir de numere. Daca sirul este de la 3 la 9, in loc sa puna cifra 8 langa 9, unde ii este locul, copilul incepe sa numere de la 3, pentru a afla unde sa puna 
cifra 8.

Alte simptome ale discalculiei

- Copilul nu se descurca bine si nu intelege cum sa folosesca banii; nu poate sa-si faca un plan financiar sau sa-si calculeze bugetul

- Poate sa ii fie teama sa lucreze cu bani; nu poate sa calculeze cat rest i se cuvine, cat trebuie sa platesca pentru un anumit serviciu;

- Cand trebuie sa scrie, sa citeasca sau sa-si aminteasca numere face anumite greseli frecvent: adauga numere in plus, face omisiuni, substituiri, inversiuni.

- Nu resuseste sa inteleaga si sa retina concepte matematice, reguli, formule, algoritmi si calculele elementare de adunare, scadere, imultire si impartire.

- Are slabe abilitati de a vizuliza si de a-si reprezenta locatia numerelor pe ceas, locatia geografica a unor tari, oceane, strazi, etc.

- Se dezorienteaza usor, retine greu formule, tiparele lucrurilor.

-  Are un slab simt al directiei, pierde des lucruri si pare deseori absent;

- Are difiultati in a urmari scorul intr-un joc, sau dificultati in a-si aminti cum se urmareste scorul intr-un joc (ex bowling); adesea pierde sirul si nu mai stie cand este randul lui sau al altora in cadrul unui joc.

Conform The SchoolRun, discalculia afecteaza 3 pana la 6% din populatie si reduce capacitatea persoanelor de a lucra cu concepte cantitative si spatiale. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

discalculia discalculie verbala discalculia practognostica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1671 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021655 (s)