News Flash:

Cum recunosti cartofii toxici si cum poti limita efectele nocive ale consumului

2 August 2016
1194 Vizualizari | 0 Comentarii
Atunci cand mergi la cumparaturi trebuie sa ai mare grija la cartofii pe care ii alegi. Nu toti iti fac bine. Afla de mai jos cum recunosti cartofii toxici.

Cartofii care sub coaja sunt verzi nu sunt bogati in clorofila, asa cum poate ai fi tentat sa crezi. Astfel de cartofi au un continut mare de solanina, o substanta care este daunatoare organismului. Acest alcaloid toxic produce simptome precum dureri de cap, ameteli, greata, varsaturi si deranj stomacal.

Atunci cand sunt expusi la soare sau la alte surse de lumina cartofii devin verzi. Cantitatea de solanina din cartofi este direct proportionala cu durata expunerii la soare si intensitatea luminii.

Aceasta substanta este produsa si din cauza ca in magazine cartofii sunt expusi la vedere, in ambalaje transparente, pentru a satisface nevoia consumatorilor de a vedea produsul. Daca nu sunt pastrati la rece, solanina se poate dezvolta chiar si dupa o saptamana.

Cartofii si rosiile te pot ucide. Descopera si alte alimente care iti pun viata in pericol

Sfaturi de la nutritionisti
Nutritionistii ne recomanda sa ne ferim de acesti cartofi verzi, subliniind ca efectele negative apar doar in cazul in care consumam o cantitate destul de mare de astfel de cartofi.

La o concentratie de solanina de 14mg / 100g poate fi simtit gustul amarui, iar la peste 20mg / 100g poate fi simtita o arsura la nivelul gurii si gatului.

Au existat cateva cazuri de deces si multe de intoxicare. De exemplu, in 1983, in Canada, peste 60 de copii s-au imbolnăvit la 5 minute dupa ce au consumat cartofi copti, iar în Londra 78 de copii s-au imbolnavit la 14 ore dupa ce au consumat cartofi fierti.

Specialistii au si cateva sfaturi pentru populatie:
- Analizati bine cartofii cumparati.
- Evitati-i pe cei verzi sau care prezinta leziuni vizibile.
- Solanina este in general concentrata la suprafata cartofului, aproape de coaja si astfel poate fi indepartata destul de usor.
- Fierberea cartofilor (aruncati apa) scade cantitatea de solanina cu 30-40%.
- Pastrati cartofii intr-un loc aerisit, rece si intunecat.
- Nu consumati cartofi care au un gust amarui.

Legumele din familia solanaceele pot provoca inflamatii si dureri cronice
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cartofii solanina alcaloid toxic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1874 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029038 (s)