News Flash:

Cum recunoastem narcisismul

16 Martie 2017
345 Vizualizari | 0 Comentarii
Narcisistii au o parere foarte buna despre ei însisi si au o viziune distorsionata de grandoare cand vine vorba de propriile lor abilitati si talente. Mai mult decat atat, persoanele care sufera de tulburare de personalitate narcisistica doresc cu ardoare sa le fie recunoscute si admirate respectivele talente.

Aceasta tulburare este cunoscuta înca din antichitate, termenul venind din mitologia greaca, mai exact din povestea lui Narcis care, vazandu-si imaginea reflectata în apa, s-a îndragostit de acea imagine. Narcisistii sunt atat de centrati pe sine încat uita de ceilalti. Trebuie subliniat ca, pentru un narcisist, ceea ce conteaza mai mult decat orice altceva este propria persoana.

Cum recunosti si abordezi un narcisist 

Din acest motiv, persoanele cu tulburare de personalitate narcisistica sunt aproape lipsite de orice urma de empatie. Poti avea surpriza ca atunci cand le povestesti despre cele mai grele clipe ale vietii tale sau ale unei terte persoane sa îti taie brusc vorbele si sa înceapa sa discute despre propriile lor probleme sau realizari.

Prin urmare, persoanele cu o personalitate narcisista au dificultati în a pastra relatii satisfacatoare cu ceilalti.

O importanta trasatura a persoanelor cu tulburare de personalitate narcisistica este faptul ca sunt intoleranti în fata criticii. Critica respectiva poate fi reala sau doar perceputa, ceea ce înseamna ca pentru un narcisist este nevoie doar sa presupuna ca ar putea fi criticat ca sa înceapa sa te deteste.

Tind sa flateze oamenii care îi admira si sa îi urasca pe cei care nu le aproba calitatile. Se folosesc de alti oameni ca de obiecte, fara sa ia în calcul factorul uman. Caracteristica lor este lauda de sine, fie sub forma subtila, fie directa.

De asemenea, exista tendinta de a-si exagera realizarile pentru a extrage un maximum de admiratie de la cei din jur. Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistica se pretind experte în anumite lucruri si sunt incapabile sa perceapa lumea prin ochii altora. Totodata, sunt incapabile sa exprime recunostinta sau jena.

Sunt exploatatori, au un simț foarte dezvoltat al îndreptatirii, sunt invidiosi, aroganti si au tendinta de a se privi pe ei însisi ca fiind lipsiti de defecte. Coleman et all publica în Journal of Psychiatric Research un studiu în care se estimeaza ca 1% din populatia planetei are tulburare de personalitate narcisista si atrage atentia ca asocierea acestei tulburari cu tentativele de suicid si tulburarea depresiva sunt mult subestimate la ora actuala.

Carmen Bruma, acuzata de narcisism 

Conform DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) V, pentru diagnostic sunt necesare 5 sau mai multe din urmatoarele criterii:

1. Are un sens grandios al auto - importantei, îsi exagereaza reusitele si talentele, se asteapta sa fie recunoscut ca superior, fara a avea realizari în aceeasi masura.

2. Este preocupat cu fantezii despre succes nelimitat, putere, stralucire, frumusete sau dragoste ideala.

3. Are convingerea ca este special sau unic si poate fi înteles doar de catre /sau se poate asocia doar cu alte persoane (institutii) speciale sau cu statut înalt.

4. Asteptarea continua de lauda si admiratie.

5. Este convins ca i se cuvin lucruri (complianta automata pentru cerintele sale, asteptari nerezonabile de comportament favorabil).

6. Exploateaza în relatiile cu ceilalti (profita de pe urma celorlalti pentru atingerea obiectivelor sale).

7. Îi lipseste empatia: nu se identifica, nu recunoaste sentimentele si nevoile celorlalti si nici nu îsi doreste sa o faca.

8. Este invidos pe altii sau crede ca altii sunt invidiosi pe el.

9. Exprima aroganta, trufie în atitudine.

Tratamentul tulburarii de personalitate narcisistica se centreaza pe psihoterapie. Nu exista un tratament medicamentos specific pentru aceasta tulburare. Totusi, daca pacientul prezinta simptome de depresie, anxietate sau alte afectiuni, medicamentele de tipul antidepresivelor si anxioliticelor pot fi de folos.

sursa:evz.ro


narcisistii admirate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2714 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021510 (s)