News Flash:

Cum procedam in caz de infectie de tract urinar la copii

31 Octombrie 2018
347 Vizualizari | 0 Comentarii

Infectia de tract urinar este reprezentata de acea patologie de natura bacteriana ce afecteaza interstitiul renal si bazinetul, purtand denumirea de infectie a cailor superioare sau de pielonefrita si/sau caile descendente, repectiv tractul urinar inferior, cu denumirea de infectie a cailor inferioare, iar infectia vezicii urinare purtand denumirea de cistita. Criteriile de diagnostic ale acestei afectiuni constau în prezenta obligatorie a bacteriuriei semnificative (peste 100.000 de colonii de germeni la 1 ml de urina) si de prezenta neobligatorie, dar frecventa a piuriei (leucociturie).

Infectia tractului urinar (ITU) este afectiunea cea mai frecventa din randul bolilor reno-urinare, ocupand locul al doilea printre bolile infectioase, dupa infectiile respiratorii. Nu rare sunt cazurile de bacteriurii asimptomatice cu o incidenta de aproximativ 1,5% la fetele de varsta scolara, ceea ce impune importanta examenelor bacteriologice urinare.

Cauzele care favorizeaza aparitia ITU sunt mai mult sau mai putin cunoscute. Particularitatile anatomo-functionale ale tractului urinar ca si relatiile sale cu aparatul digestiv înlesnesc infectarea lui cu flora intestinala cu atat mai usor cu cat varsta copilului este mai mica. Starea de denutritie, ca si afectiunile care pot determina o scadere a reactivitatii organismului se pot înscrie în randul factorilor favorizanti. Unele afectiuni neurologice, cum ar fi meningo-mielocelul, pot favoriza instituirea unei infectii urinare.

Cele mai frecvente cauze favorabile si cu potential de risc foarte crescut sunt însa acumularile structurale sau functionale, mostenite sau dobandite, ale aparatului renal sau extrarenal, vascular sau de organe intraabdominale, care pot produce obstructia fluxului urinar si, respectiv, staza urinara. Aceste anomalii pot determina 40% din totalul infectiilor urinare, iar lasate sa evolueze se pot complica cu o infectie urinara cu caracter cronic.

Manifestarile clinice prin care infectia urinara se face cunoscuta sunt variate, adeseori discrete, iar numeroase cazuri sunt lipsite de simptomatologie. Dintre simptomele generale cele mai cunoscute sunt febra, durerile abdominale, disuria, incontinenta urinara, hematuria, anorexia, stare de agitatie, tulburari digestive sau constipatie, manifestarile gastro-intestinale, dominand tabloul clinic al infectiei urinare la sugar.

De cele mai multe ori episoadele initiale cu astfel de modalitati de manifestare pot fi trecute cu vederea. Cand infectia urinara persista se impune antibioterapia administrata în scopul rezolvarii starii infectioase. Tratamentul infectiei urinare este complex, diferentiat si individualizat, bazandu-se cu deosebire pe eficienta prompta a medicatiei antiinfectioase si de îndepartare în formele secundare a factorilor favorizanti, în scopul evitarii recurentelor si reinfectarilor si va fi urmat numai sub stricta supraveghere medicala.
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

infectie tract urinar copii vezica pielonefrita boli renale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1565 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021107 (s)