News Flash:

Cum prevenim patologia parodontala

18 Iulie 2011
1627 Vizualizari | 0 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Fiecare dintre noi este sensibil la aspectul estetic, de cele mai multe ori un zambet dizgratios determinandu-ne sa fim distanti cu persoana în cauza. Unul din motivele care pot genera un zambet departe de ideal este boala parodontala, care debuteaza cu un aspect congestionat al gingiilor, urmata de retractia acestora, confruntandu-ne cu imaginea de „dinte alungit". Pe masura ce boala evolueaza, mobilitatea dentara se accentueaza, lucru ce duce la pierderea dintilor.

Frecventa cazurilor diagnosticate cu boala parodontala este din ce în ce mai mare, conducand la edentatie. Unul dintre factorii favorizanti ai acestei afectiuni de temut este tartrul, neîndepartarea acestuia la timp agravand maladia deja instalata.
Maniera de realizare a detartrajului a evoluat de la cel mecanic, perceput de pacienti intr-o maniera mai neplacuta, la cel ultrasonic sau sonic, care indeparteaza usor, fara disconfort, tartrul de la nivel dentar. Cel ultrasonic foloseste ultrasunetele, vibratii mecanice cu o frecventa intre 25.000 si 46.000 Hz. Este important efectul de spalare continua in timpul detartrajului. Aceasta metoda nu se foloseste la copii, contraindicatii avand pacientii cu proteze valvulare, pacientii cu peace-maker si pacientele insarcinate. 

Detartrajul sonic utilizeaza propulsia cu aer, producand vibratii in domeniul sonic de 2.300 - 6.300 cicli/sec. Detartrajul sonic este mai eficient decat cel ultrasonic. Suprafata cementului ramane mult mai neteda. Ca dezavantaje, aceasta tehnica produce aerosoli in cantitate crescuta, un zgomot specific greu de suportat de pacienti. 
La sfarsitul sedintei de detartraj trebuie controlate toate suprafetele dentare pentru a indeparta tartrul rezidual si pentru a finisa suprafetele detartrate cu instrumentar manual sau rotativ: perii, cupe de cauciuc, paste abrazive cu sau fara fluor. 

Detartrajul se recomanda a fi efectuat la o perioada de sase luni, iar in cazul pacientilor cu boli congenitale ale cordului sau dobandite, se doreste o administrare de antibiotice profilactic. Se tine seama de contraindicatiile detartrajului sonic si ultrasonic.

Controalele periodice, coroborate cu sedintele de igienizare, fara a eluda terapia medicamentoasa si mijloacele de imobilizare, sunt elemente esentiale ce pot modula evolutia. In situatiile în care se ajunge în stadiul final al acestei afectiuni de temut, respectiv pierderea dintilor, pacientul nu trebuie sa fie disperat, deoarece exista solutia implantara, combinata cu metodele de augmentare osoasa, în vederea remodelarii suportului afectat si redarii zambetului de alta data. 

In situatiile în care se fac restaurari protetice în vecinatatea dintilor afectati de boala parodontala, armonizarea cu acestia, în special în cazul protezarilor mobile, se realizeaza prin simularea retractiei gingivale. Un rol esential revine aspectelor interceptive, de periaj corect, de detartraj realizat la sase luni, apoi în acord cu stadiile avansate ale maladiei se trece la terapie medicamentoasa, la utilizarea sinelor de imobilizare sau la terapia protetica.

In cadrul tratamentului parodontal, un rol important revine terapiei non-invazive tip laser, ce conduce la un chiuretaj eficient si fara durere. In cazul mobilitatii avansate, implantarea poate fi imediata sau tardiva, urmata de protezare metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu, anulandu-se astfel efectul de mutilare produs de absenta dintilor. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aspectul estetic zambet dizgratios boala parodontala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1637 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014236 (s)