News Flash:

Cum ne putem ajuta singuri daca avem probleme reumatismale

14 Iunie 2019
536 Vizualizari | 0 Comentarii

Pe termen lung, inflamatiile nu se limiteaza insa la aparatul locomotor, ci se extind la vasele de san­ge si la organe. De aceea, reumaticii au un risc spo­rit de afectiuni cardiovasculare, cum sunt atero­scleroza, infarctul sau accidentul vascular cerebral. "Atunci cand nu este tratat, reumatismul poate de­veni o amenintare pentru viata pacientului", aver­tizeaza medicii. Ca posibile boli asociate (comor­biditati), ei enumera osteoporoza, diabetul si depre­sia, uneori provocate chiar de preparatele antireu­matice administrate: "În jur de 80% dintre pacientii cu artrita reumatoida sufera de cel putin o comor­bi­ditate dar, de regula, ei nu sunt informati cores­punzator in legatura cu acest fapt." Este foarte important ca intre medicul de familie, reumatolog si alti specialisti sa existe o colaborare optima. Adesea, simptomele si riscurile pot fi semnificativ reduse printr-o mai buna alegere si dozare a medi­ca­mentelor.

Putina lume stie ca reu­matismul nu cunoaste limita de varsta. La tineri, el se prezinta aproape intotdea­una ca o afectiune de natura inflamatorie. Din acest mo­tiv, medicii devin de obicei suspiciosi, in mo­men­tul cand un tanar sub 30 de ani acuza dureri la aparatul lo­comotor, fara ca mai inainte sa fi fost victima unui trau­ma­tism. Nu ara­re­ori, simp­to­mele de acest fel sunt in­ter­pretate gresit. Ches­tio­narea pacien­tu­lui asupra an­tecedentelor fa­miliale poa­te contribui substantial la sta­bi­lirea unui diagnostic co­rect, deoarece in 30-40% dintre cazuri, rolul deter­mi­nant il joaca dotarea gene­tica.
 
Durerile mai usoare pot fi ameliorate prin ad­ministrarea antireumaticelor nesteroidiene (fara corti­zon), ca aspirina, diclofenacul sau ibuprofenul. Pen­tru simptomele localizate in anumite portiuni ale corpului sunt potrivite unguentele sau gelurile, deoarece tabletele irita de multe ori mucoasa gas­trica si pot interactiona cu alte medicamente.

Numerosi reumatici s-au declarat multumiti de efectele obtinute cu unguente cu ar­nica, aplicate pe articulatiile umflate si dureroase. Extrac­tele din plante le pot fi de folos bolnavilor de guta, ajutandu-i sa elimine din organism puri­nele, substante din descom­pu­nerea carora rezulta acidul uric. Exista si preparate cu enzime (ex. Wobenzym plus) care combat efi­cient inflamatiile.

Remediile homeopate normalizeaza procesele metabolice, ameliorand astfel durerile din articulatii si muschi. Suplimentele cu vita­mine, minerale, oligo­ele­mente, substante vegetale secundare si, eventual, co­la­gen contribuie la refa­cerea cartilajului arti­cular. Reu­maticii se con­frunta ade­sea cu un deficit de zinc, care poate fi corectat cu ajutorul suplimen­telor. Medicii reco­manda si se­leniu, pentru proprie­tatile sale antioxi­dante, imuno­stimu­la­toa­re si de reducere a inflamatiilor. În anumite cazuri, poate fi util si un supliment cu cupru.
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1540 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014238 (s)