News Flash:

Cum ne poate proteja un pahar de vin pe zi de carii

22 Mai 2014
2139 Vizualizari | 0 Comentarii
Cercetatorii au facut o noua descoperire fascinanta despre vin: pe langa faptul ca aceasta bautura are un efect protector asupra inimii, vinul poate totodata sa previna aparitia cariilor si sa imbunatateasca sanatatea dintilor.
Studii mai vechi au sugerat ca polifenolii, extractul din samburi de struguri si vinul au capacitatea de a opri dezvoltarea bacteriana, iar alte studii au aratat ca vinul rosu poate proteja dintii de carii, insa anumite cercetari au aratat ca vinul alb este mai periculos pentru dinti din cauza continutului ridicat de acizi, care pot eroda smaltul.

Vinul este indicat celor care au suferit un infarct
 
In aceasta noua cercetare, M. Victoria Moreno-Arribas si colegii sai au vrut sa inteleaga mai bine legatura dintre vin si lupta impotriva cariilor. In acest studiu publicat in The Journal of Agricultural and Food Chemistry, cercetatorii au crescut culturi de bacterii responsabile pentru afectiunile dentare sub forma de biofilm si apoi le-au scufundat in diferite lichide, printre care vin rosu fara alcool, vin rosu amestecat cu extract de samburi de struguri si in apa cu 12% etanol pentru a vedea care sutn efecte. Oamenii de stiinta au observat ca vinul rosu, cu sau fara alcool, si vinul rosu amestecat cu extract de samburi de struguri aveau sanse mai mari de a ucide bacteriile. Desigur, nu se poate trage o concluzie ferma pana cand experimentul nu este repetat si pe oameni.

Cum ne poate afecta vinul alb
 
Oamenii de stiinta au concluzionat ca polifenolii, niste compusi prezenti in vinul rosu, reprezinta elementul care face diferenta. Acesti compusi pot bloca abilitatea bacteriei streptococcus mutans (o bacterie prezenta in gurile noastre) de a produce glucani, ce sunt descompusi din zaharul pe care il consumam. Glucanii permit bacteriilor sa se ataseze de dintii nostri si sa le distruga suprafetele. Prevenind producerea de glucani, polifenolii permit bacteriilor „bune” din gurile noastre sa prospere si sa previna distrugerea dintilor de catre bacteriile „rele”. 

Trei mituri false despre cum bem vinul
 
Cercetatorii au aratat in alte studii mai vechi ca si afinele contin un nivel similar de polifenoli. Totusi, in ciuda acestor dovezi in favoarea vinului si a afinelor, este important de subliniat ca sucurile de afine contin mult zahar care poate anula beneficiile polifenolilor, iar vinul rosu poate pata la randul sau dintii.
Totusi, acest studiu sugereaza ca ar fi mai bine sa abandonam obiceiul de a consuma sucuri dulci in favoarea apei si a unui pahar de vin pe zi, cel putin pana cand oamenii de stiinta reusesc sa dezvolte un tratament bazat pe polifenoli pentru a combate cariile. (sursa: descopera.ro)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

descoperire fascinanta vin bautura efect protector polifenolii dintii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2245 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021837 (s)