News Flash:

Cum ne influenteaza sanatatea condimentele si ierburile aromatice (I)

14 Ianuarie 2011
2506 Vizualizari | 0 Comentarii
Consumul de turmeric poate preveni aparitia cancerului

Potrivit studiilor stiintifice, condimentele sunt bogate in antioxidanti, unele chiar au un continut mai ridicat decat legumele si fructele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare, dar are un rol important si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii.

Condimentele suplimenteaza gustul preparatelor, dar in plus au si beneficii medicale mai putin cunoscute. Iata cum ne influenteaza sanatatea condimentele si ierburile aromatice.   
1. Scortisoara
Numai 1 lingurita cu scortisoara administrata zilnic ajuta la scaderea cu 30% a factorilor de risc care conduc la aparitia sindromului metabolic. Mai concret, scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor, colesterolului LDL, chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.

10 porunci pentru persoanele cu diabet 

De asemenea, sunt studii care au demonstrat ca scortisoara previne rezistenta la insulina, chiar si in cazul persoanelor care au o dieta bogata in fructoza. Potrivit cercetatorilor, scortisoara este o bogata sursa de antioxidanti si stimuleaza buna functionare a creierului. De asemenea, are si proprietati antimicrobiene -  stopeaza dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor, proprietati antiinflamatorii, anticoagulant care reduce angregarea trombocitelor.  Este un inamic reputat in cazul infectiilor cu Candida.

2. Ghimbirul
Ghimbirul provine din Asia si India si se estimeaza ca acesta este utilizat de mai bine de 5.000 ani. Acesta poate fi folosit cu incredere la prajituri, biscuiti si alte deserturi.
Ghimbirul este un puternic antioxidant care ajuta la relaxarea vaselor de sange, stimuland circulatia si calmand durerile.

De asemenea, ghimbirul calmeaza spasmele si reduce flatulenta sistemului digestiv, dar este un remediu naturist excelent si impotriva greturilor asociate calatoriilor, sarcinii sau mahmurelii. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, ghimbirul este recomandat si pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare, cancerului, bolii Alzheimer sau artrita.

Cele mai benefice condimente pentru creier  

3. Oregano
Frunzele de oregano, ca si uleiul de oregano, au proprietati antibacteriene si antivirale, ajutand la distrugerea organismelor care contribuie la aparitia infectiilor pielii. Aplicat local pe piele, uleiul de oregano ajuta la tratarea mancarimilor si a iritatiilor pielii, la nivelul cavitatii bucale uleiul de oregano este eficient in tratarea gingivitelor.

Oregano contine o cantitate considerabila de vitamine si minerale, fiind o sursa excelenta de fier, magneziu, calciu, vitamina C si vitamina A, dar si de acizi grasi omega-3. Frunzele uscate de oregano pot fi utilizate pentru tratarea durerilor aparute din cauza artritei sau reumatismului, acestea se aplica local pe zona dureroasa, dupa care se panseaza.

4. Rozmarin
Un buchet de rozmarin tinut in casa actioneaza ca un odorizant de camera, putand fi utilizat in acelasi timp si pentru diferite preparate culinare. Despre rozmarin se stie de stopeaza mutatiile genetice care ar putea conduce la aparitia cancerului, si ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, prevenind astfel riscul aparitiei atacului de cord.

Uleiul de rozmarin stimuleaza cresterea parului, activitatea mentala si previne aparitia afectiunilor respiratorii.

Masca impotriva caderii parului 

5. Curcuma (turmeric)
Bogat in antioxidanti si in antiinflamatori denumiti curcuminoizi, cercetatorii au descoperit ca turmeiricul vine in ajutorul organismului in lupta impotriva cancerului. Potrivit studiilor, curcuminoizii ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si a inflamatiei articulatiilor, dar si la tratarea afectiunilor hepatice si digestive.

"Sangele lui Isus", antioxidantul care invinge cancerul  

Astfel, curcuma contribuie la prevenirea si tratarea bolilor intestinale inflamatorii, boala Crohn, colita ulcerativa, artrita reumatoida, fibroza chistica etc. Studii recente sustin ca curcuma poate fi utilizata si pentru prevenirea afectiuni hepatice si cardiovasculare.

In combinatie cu unele crucifere, curcuma previne cancerul de prostata si stopeaza dezvoltarea tumorilor de prostata existente. 

Citeste si: 

6 alimente sanatoase si antioxidante
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

1 scortisoara scortisoara candida 2 ghimbirul ghimbirul 3 oregano
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1609 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020598 (s)