News Flash:

Cum ne dam seama ca un aliment este falsificat? Afla aici detalii

18 Februarie 2014
2645 Vizualizari | 0 Comentarii
Stiai ca mierea, uleiul de masline, mezelurile, lactatele si pâinea sunt cele mai falsificate alimente? Si ca aceste produse se pot depista doar prin teste de laborator? Totusi, sunt unele lucruri care le pot deconspira.
Consumarea alimentelor falsificate reprezinta un adevarat pericol pentru sanatate. Un aliment este contrafacut daca un ingredient din compozitia lui a fost eliminat partial sau total sau daca i s-au adaugat diverse substante pentru aspect, greutate ori volum.

Vezi si: SOCANT! Un cercetator a mintit ca a descoperit leacul pe care il asteapta toata lumea
 
Însa alimente falsificate sunt si cele „îmbogatite“ cu mai multi aditivi decât este permis.
Mai mult sorici, mai putina carne
Aditivii alimentari sau controversatele E-uri mentin aspectul „proaspat“ al mezelurilor cu pâna la trei ori mai mult fata de acum zece ani.
Gustul este si el schimbat. Celebrul salam de Victoria, cu bucatile de carne generoase, a fost dat uitarii. În locul lui consumam mezeluri pe baza de carne dezosata mecanic (MDM), cu valoare biologica scazuta.
Cu alte cuvinte, mâncam salamuri care contin mult sorici, zgârci, fragmente de os, cartilagii, tendoane, piele si mai putina carne.
Proteina din carne se înlocuieste frecvent cu proteina vegetala, de regula soia, sau prin adaos de ingrediente si aditivi, apa, amidon, polifosfati, sare, azotati/azotiti, asa cum scrie în cartea sa „Noua ordine alimentara – Si noi ce mai mâncam“, semnata de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Faina da «culoare» lactatelor
Produsele lactate se pot falsifica foarte usor. Cel mai adesea, se extrage grasimea din lapte si se înlocuieste cu untura de porc, ulei, margarina si, uneori, cu uleiuri petroliere parafinice si minerale.
„Laptele poate fi usor falsificat cu amidon si faina de grâu, deoarece acestea nu-i modifica însusirile senzoriale“, afirma prof. Mencinicopschi.
Bine de stiut: Daca laptele se poate dilua în cantitati mari de apa si daca are o culoare albastruie, este foarte posibil sa fie contrafacut.
Mierea contrafacuta nu se zahariseste
Dr. Corina Zugravu, specialist în nutritie si igiena alimentara, ne-a dat câteva exemple de metode de falsificare a alimentelor.

Vezi si: Un renumit pshiholog este acuzat ca a falsificat zeci de studii
 
* doar mierea de albine naturala se zahariseste. În rest, se poate „dilua“ cu sirop de porumb sau se poate face din sirop cu aroma de tei.
* laptele de oaie sau de capra e mai scump, dar daca se adauga si lapte de vaca, pretul lui scade. Acelasi lucru si la brânza de oaie.
* untul se poate „dilua“ cu ulei de palmier sau cu seu vegetal;
* la cafea se pune mai mult nechezol (surogat de cafea cu îndulcitori) si mai putina cafea.
* în faina de cozonac se adauga faina de orz sau de ovaz, mai ieftine sau partial, si cu faina de grâu de calitate slaba. Rezultatul: cozonacul nu creste.
* uleiurile de masline pot fi amestecate cu uleiuri de floarea-soarelui; astfel se obtine un produs ieftin care se poate vinde scump.
* vinurile sunt cel mai des contrafacute. Iei un vin acrit de proasta calitate, îi pui zahar si arome si-l vinzi mai scump. La fel si pentru bauturile distilate.
Clicksanatate.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimente falsificate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1709 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020837 (s)