News Flash:

Cum ne alegem medicul stomatolog?

19 Aprilie 2011
1949 Vizualizari | 0 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Acest tip de alegere e usor aparent, dar în esenta se pot comite greseli ireparabile, pacientii fiind dezorientati si intrând în primul cabinet care le iese în drum. O alta posibila capcana este firma luminoasa cu un sirag de titluri, ce nu se regasesc în practica, pacientul nebeneficiind, de fapt, de servicii reale, consecintele acestora fiind grave de multe ori. Ce trebuie sa cautam atunci cand ne alegem medicul stomatolog
- Competenta reala a echipei careia ne adresam, ale carei CV-uri si cazuri rezolvate se gasesc, de cele mai multe ori, pe site-ul cabinetului;
- Decizii terapeutice corecte;
- Biomateriale compatibile;
- Înalt profesionalism în domenii de avangarda, tip implantologie orala.

Este necesar, în calitate de pacienti, sa fim supusi unui examen clinic atent, însotit de examene radiologice minim invazive, ce ofera informatii utile despre structura osoasa, despre tratamentele pe canal efectuate. Este foarte important sa fim informati despre starea de sanatate orala în momentul prezentarii la cabinetul de medicina dentara, precum si despre posibilitatile terapeutice de solutionare.

Sunt situatii clinice în care dorinta pacientului trebuie analizata atent, nefiind în acord cu decizia terapeutica corecta. Pacientul îsi poate dori fatete integral ceramice, fiind cucerit de aceasta varianta de tratament vazuta pe site, însa faptul ca este diagnosticat cu bruxism poate contraindica aceasta alegere. Este foarte important sa vorbim de o terapie individualizata. Pacientii trebuie sa fie informati, sa cunoasca metodele si tehnicile actuale, dar fiecare varianta terapeutica trebuie particularizata fiecarui caz clinic în parte.

De multe ori, criteriul socio-economic constituie un obstacol ce ne deviaza de la solutia terapeutica ideala. Nici un tratament stomatologic nu poate fi realizat decât în contextul interdisciplinaritatii, deosebit de importante fiind evaluarea starii generale si alegerea tratamentului stomatologic adecvat, în acord cu asteptarile pacientului, dar si cu posibilitatile si limitele generate de starea locala.

Idealul unui tratament stomatologic consta în îmbinarea functionalitatii cu elementele de estetica dento-faciala, în vederea atingerii acestui deziderat, pacientului trebuind sa i se explice întreaga paleta de restaurari odontale sau protetice, prin intermediul carora sunt restabiliti parametrii afectati de prezenta cariei sau a pierderii dintilor.
Pe lânga profesionalism, trebuie sa regasim în cabinetul de medicina dentara atmosfera calda, prietenoasa, favorabila unei relatii de colaborare eficienta medic - pacient, în contextul unei dotari corespunzatoare si a utilizarii unor metode de sterilizare sigure.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1524 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021355 (s)