News Flash:

Cum ne ajuta potbalul. 4 preparate care au la baza aceasta planta de primavara

31 Martie 2011
10503 Vizualizari | 1 Comentarii

Podbalul este una dintre plantele medicinale folosite de mii de ani in diverse afectiuni. In frunzele de podbal se gasesc vitamina C, inulina, carotenoide, acid tartric si malic, mucilagiu si multe altele. Infuziile si decoctul din frunze au efecte antiinflamatoare si emoliente datorita mucilagiului, iar saponinele din planta ajuta la diluarea si evacuarea mai usoara a secretiei cailor respiratorii produsa de virusi sau microbi.

De la aceasta planta se folosesc florile fara codita si frunzele cu codita scurta. Nu se culeg frunzele foarte tinere, acoperite cu pufusor, dar nici cele cu pete ruginite sau ingalbenite. Cea mai importanta proprietate a acestei plante este aceea de a calma tusea, de aceea podbalul este recomandat in afectiunile respiratorii insotite de tuse: astm bronsic, laringite si chiar tuberculoza pulmonara.

In uz extern, podbalul isi dovedeste rolul de antiinflamator pentru ca scade inflamatia si tensiunea din ulceratii, eruptii, rani. E suficient sa puneti frunza cruda pe rana. Iata cateva preparate pe baza de podbal:

1. Infuzie de potbal
In dischineziile biliare, dispepsii, astm, se administreaza infuzie de podbal. Aceasta se prepara dintr-o lingura de amestec de flori si frunze, in parti egale, la 250 ml de apa. Se lasa 10 minute la infuzat, se strecoara si se bea pe parcursul intregii zile. Infuzia mai concentrata, cu 2 lingurite de flori si frunze, este un bun expectorant. Aceasta infuzie poate fi folosita si sub forma de gargara pentru combaterea raguselii.

2. Sirop de potbal
Din frunze proaspete de podbal se prepara un sirop. Astfel, intr-un vas de lut sau intr-un borcan mai mare, se pun, alternativ, frunze proaspete de podbal si zahar. Cand este plin, vasul se leaga si se pastreaza intr-un loc racoros. Dupa cateva saptamani se desface vasul, se strecoara siropul, iar cantitatea ramasa se toarna in recipiente mici si se pastreaza in conti­nuare intr-un loc racoros.  Acest sirop este ideal in anotimpul rece cand se inmul­tesc virozele. Se administreaza 1-2 lingurite, dimineata si seara, pentru calmarea tusei si usurarea respiratie, dar se poate aplica si pe rani, abcese, erizipel.

3. Sucul de podbal
Frunzele proaspete de podbal se trec prin masina de carne sau storcator. Terciul obtinut se strecoara prin panza topita.

Recomandari:
- bolnavii cu probleme gastrice trebuie sa amestece sucul cu apa in care a fiert orez sau fulgi de ovaz.
- in tuberculoza, colon inflamat, afectiuni renale, gastrice si ale vezicii urinare. Se bea cate o lingura, de 3 ori pe zi. 
- in guturai. Se picura suc in nas (2-3 picaturi), de 3 ori pe zi.
- afectiuni dermatologice, varice (vene inflamate). Se aplica tampoane inmuiate in suc. 
-  locurile piscate de insecte cedeaza si ele la tamponarea cu suc de podbal.

4. Tinctura de podbal
Se amesteca cantitati egale din flori proaspete si tuica de 60 de grade. Se macereaza la intuneric, inchise ermetic, timp de 7 zile. Se iau 30-40 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, inainte de masa. Au efect in toate formele de afectiuni respiratorii.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

podbalul saponinele podbal
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Charlesimpub  | #8869
wh0cd372633 PREVACID lisinopril 20 mg prednisolone buy online
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1635 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017856 (s)