News Flash:

Cum ne ajuta pelinul

27 Aprilie 2011
8695 Vizualizari | 0 Comentarii

Pelinul (Artemisia absinthium) sau planta amara care vindeca creste spontan in zonele de campie, pe toate marginile drumurilor. Pelinul se culege pe la sfarsitul lui iulie, inceputul lui august, prin taierea varfului tulpinii. 

Dupa recoltare, planta poate fi folosita proaspata, in aplicatii externe, pentru prepararea vinurilor si a unor siropuri medicinale. Pentru iarna, se usuca la umbra, in strat subtire, si se depoziteaza in locuri uscate si intunecoase. Planta uscata se foloseste timp de doi ani. 

Indicatii terapeutice
Ca planta de leac, pelinul se administreaza sub forma de pulbere, sirop, tinctiura, vin tonic si infuzie. Pulberea se obtine macinand pelinul foarte bine uscat in rasnita de cafea. Se pastreaza la rece, intr-un loc intunecos si nu mai mult de doua saptamani. Pulberea de pelin se recomanda in bolile ficatului, chiar si in ciroza. 

In intoxicatii alimentare si otraviri, se face o cura de pulbere de pelin de doua saptamani, cate doua lingurite pe zi. Pelinul este depurativ, stimuleaza si revigoreaza ficatul si ajuta la eliminarea toxinelor ramase in organism.

Tinctura de pelin se obtine turnand, intr-un borcan, 400 ml de alcool alimentar, de 50 de grade, peste 15 linguri de pulbere de pelin. Borcanul se infileteaza bine si se lasa doua saptamani la macerat dupa care se filtreaza si lichidul rezultat se pune in sticle mici, de culoare inchisa. 

In digestie dificila sau deranjamente stomacale frecvente se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura de pelin, inainte de masa, in putina apa. Se fac cure de cate trei saptamani cu pauze de zece zile. 

Pentru obtinerea vinului de pelin, se pun zece tulpini proaspete de pelin, zdrobite in prealabil, intr-un litru de vin alb, natural. Se lasa amestecul la macerat timp de trei saptamani, apoi se filtreaza. Vinul de pelin se recomanda pentru stimularea activitatii tubului digestiv, combaterea balonarii si a indigestiei. Se iau cate una pana la trei linguri inainte sau dupa masa. 

Siropul de pelin era odinioara considerat un panaceu pentru digestie si eliminare. Se prepara din frunze proaspete de pelin, taiate marunt, un sfert de borcan, peste care se toarna trei sferturi miere de albine. Se lasa o luna la macerat. Siropul care rezulta este vascos, amarui si puternic aromat, cu efecte tonice digestive, laxative si carminative, reduce balonarea. 

Infuzia din frunze de pelin se foloseste numai extern, sub forma de comprese, spalaturi, clisme si bai.

Precautii
Atentie maxima! Folosit in exces, pelinul poate deveni toxic. Provoaca agitatie, halucinatii, pierderea cunostintei. Abuzul de bauturi de pelin duce la tulburari psihice, greata, pierderea memoriei. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pelinul indicatii terapeutice deranjamente stomacale precautii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1537 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021365 (s)