News Flash:

Cum ne ajuta Hypericum perforatum

6 Ianuarie 2017
746 Vizualizari | 0 Comentarii
Specie ierboasa din familia Hypericaceae, înalta de 0,2 -1 m, cu rizom subteran si numeroase radacini. Tulpina aeriana este cilindrica, cu doua muchii si ramurele, fara peri si cu ramuri sterile. Frunzele sunt oval-eliptice, pîna la 3 cm lungime, pe margini si pe fata cu puncte negre.

Florile au cinci petale galbene de 10-13 mm lungime si 8 mm latime, cu puncte negre (glande), cu numeroase stamine. Fructele sunt capsule ovale cu trei loje, seminte mici, cilindrice, brun-negricioase.

Are o larga raspandire: Europa, Africa boreala, America, Australia. La noi în tara este raspandita în special în zona colinara si montana.

Utilizari traditionale
Începand de la medicina antica greaca (Hipocrat, Theofastus, Dioscoride, Galen), pana la Paracelsus (1493-1541) care înca de pe atunci tratau afectiunile cu aceasta planta. Sunt referiri si din medicina ayurvedica. În medicina noastra traditionala este mult utilizata în afectiunile hepatice, în hipotensiune, iar extern, sub forma de ulei, în cicatrizarea ranilor.

CREMA UIMITOARE de sunatoare trateaza zeci de afectiuni 

Actiune biologica
Este semnificativ faptul ca în prezent cercetarile si studiile farmacologice si clinice sunt axate în special pe vechea recomandare hipocratica a afectiunilor psihiatrice. Astfel preparatele pe baza de sunatoare actioneaza în sindromul depresiv si în tulburari anxioase. Conform studiilor si rezultatelor clinice din Comisia Europeana si Asociatia European de Fitoterapie la care sunt afiliate USA, India, Australia etc, eficienta teraputica a preparatelorvpe baza de sunatoare s-a dovedit a fi comparabila cu imipramina si maprotilina.

Mecanismul de actiune este în legatura cu inhibarea serotoninei la nivel postsinaptic la fel ca si antidepresivele din generatia a doua. O alta actiune dovedita stiintific este cea hipotensiva ca urmare a vasodilatarii periferice. Aceasta actiune este datorata fractiunilor bogate în procianide care inhiba fosfodiesterazele, actionand ca vasodilatator.

Nu trebuie neglijate nici actiunile mentionate în medicina si terapia traditionala ca antidiareic datorita continutului în taninuri si ca diuretic datorita flavonoidelor în enureza, reumatism si guta. Sunatoarea asociata cu alte plante este eficienta în cistite si complementar dupa prostatectomie. Unele extracte din planta s-au dovedit eficiente împotriva unor bacterii gram-pozitive ca Staphyloccocus aureus si Bacillus subtilis.

Contraindicatii
Nu se cunosc.

Remedii naturiste cu sunatoare 

Efecte secundare
Depasirea dozelor standard poate produce fotosensibilizare.

În timpul sarcinii si alaptarii se va folosi limitat, cu prudenta.

Dozare si administrare
Plante cu flori 2-4 g la o cana da de apa sub forma de infuzie, 2 cani pe zi.

Extract alcoolic standard 30 mg de 3 ori pe zi.

Extract uscat 5-7:1 un gram de 3 ori pe zi.

Uz extern: ulei macerat cu planta proaspata, pe rani în curs de cicatrizare.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

specie ierboasa hypericaceae utilizari traditionale sunatoare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1445 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021489 (s)