News Flash:

Cum iti dai seama ca mierea de albine este falsificata? Dar uleiul de masline? Afla aici

30 Ianuarie 2014
4752 Vizualizari | 0 Comentarii
Stiai ca mierea, uleiul de masline, mezelurile, lactatele si painea sunt cele mai falsificate alimente? Si ca aceste produse se pot depista doar prin teste de laborator? Totusi, sunt unele lucruri care le pot deconspira.
Consumarea alimentelor falsificate reprezinta un adevarat pericol pentru sanatate. Un aliment este contrafacut daca un ingredient din compozitia lui a fost eliminat partial sau total sau daca i s-au adaugat diverse substante pentru aspect, greutate ori volum.
Insa alimente falsificate sunt si cele „îmbogatite“ cu mai multi aditivi decat este permis.

Vezi si: Mierea de albine, un aliat al sanatatii tale
 
Mai mult sorici, mai putina carne
Aditivii alimentari sau controversatele E-uri mentin aspectul „proaspat“ al mezelurilor cu pana la trei ori mai mult fata de acum zece ani.
Gustul este si el schimbat. Celebrul salam de Victoria, cu bucatile de carne generoase, a fost dat uitarii.
In locul lui consumam mezeluri pe baza de carne dezosata mecanic (MDM), cu valoare biologica scazuta.
Cu alte cuvinte, mancam salamuri care contin mult sorici, zgarci, fragmente de os, cartilagii, tendoane, piele si mai putina carne.
Proteina din carne se înlocuieste frecvent cu proteina vegetala, de regula soia, sau prin adaos de ingrediente si aditivi, apa, amidon, polifosfati, sare, azotati/azotiti, asa cum scrie în cartea sa „Noua ordine alimentara – Si noi ce mai mancam“, semnata de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Vezi si: Cum sa ne folosim de miere ca sa fim sanatosi
 
Faina da «culoare» lactatelor
Produsele lactate se pot falsifica foarte usor. Cel mai adesea, se extrage grasimea din lapte si se înlocuieste cu untura de porc, ulei, margarina si, uneori, cu uleiuri petroliere parafinice si minerale.
„Laptele poate fi usor falsificat cu amidon si faina de grau, deoarece acestea nu-i modifica însusirile senzoriale“, afirma prof. Mencinicopschi.
Bine de stiut: Daca laptele se poate dilua în cantitati mari de apa si daca are o culoare albastruie, este foarte posibil sa fie contrafacut.
Mierea contrafacuta nu se zahariseste
Dr. Corina Zugravu, specialist în nutritie si igiena alimentara, ne-a dat cateva exemple de metode de falsificare a alimentelor.
* doar mierea de albine naturala se zahariseste. In rest, se poate „dilua“ cu sirop de porumb sau se poate face din sirop cu aroma de tei.
* laptele de oaie sau de capra e mai scump, dar daca se adauga si lapte de vaca, pretul lui scade. Acelasi lucru si la branza de oaie.
* untul se poate „dilua“ cu ulei de palmier sau cu seu vegetal;
* la cafea se pune mai mult nechezol (surogat de cafea cu îndulcitori) si mai putina cafea.
* în faina de cozonac se adauga faina de orz sau de ovaz, mai ieftine sau partial, si cu faina de grau de calitate slaba. Rezultatul: cozonacul nu creste.
* uleiurile de masline pot fi amestecate cu uleiuri de floarea-soarelui; astfel se obtine un produs ieftin care se poate vinde scump.
* vinurile sunt cel mai des contrafacute. Iei un vin acrit de proasta calitate, îi pui zahar si arome si-l vinzi mai scump. La fel si pentru bauturile distilate.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti
Ca sa fim siguri ca uleiul de masline e de calitate, trebuie sa fie mentionat pe eticheta:
1. presat sau obtinut numai prin metode fizico-chimice de presare, la rece;
2. aciditate mai mica de 0.8%.
Acesta e un indicator foarte important, prin urmare daca nu este trecuta, nu pot sa am încredere ca produsul este autentic.
Din pacate, doar în laborator se poate vedea daca în uleiul asa-zis de masline s-au adaugat si alte uleiuri, daca l-au presat la rece, daca l-au extras cu solvent, adica cu benzina sau hexan.
In ceea ce priveste falsificarea iaurturilor, doar iaurtul alb este natural. Adica cel care contine lapte, microflora si probiotice.
Atat. Orice pui în plus nu mai este adevarat. Spre exemplu, la iaurturile cu fructe scrie pe eticheta: desert pe baza de iaurt.
Si lumea crede ca e iaurt, dar acesta are zahar mult, pana la 14%, arome artificiale, adaosuri de tot felul de prostii.
Info: Vara, lactatele sunt „îmbogatite“ cu conservanti pentru a fi împiedicata acidifierea.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1798 (s) | 34 queries | Mysql time :0.048282 (s)