News Flash:

Criza laptelui: Afla totul despre aflatoxina si cat este de periculoasa!

18 Martie 2013
2848 Vizualizari | 1 Comentarii
Aflatoxina M1 a existat dintotdeauna in lapte si nu este periculoasa atata vreme cat nu depaseste limita admisa. Ce se intampla cand se incalca limitele, de unde provine ea si ce efecte are asupra organismului?
Dupa scandalul legat de carnea de cal a urmat cel cu parazitii din peste, Salmonella din carnea de pui, pesticidele din legume si fructe, carnea de curcan cu antibiotice si acum lactatele cu aflatoxina M1. Dupa o saptamana de intrebari fara raspuns, una dintre companiile mari a anuntat ca retrage preventiv unele produse de pe piata, deoarece este posibil sa fie contaminate cu aflatoxina. 
Danone retrage preventiv unele produse
Dupa scandalul legat de aflatoxina din lapte, compania a luat masuri suplimentare, achizitionand un echipament propriu de testare a continutului de aflatoxina. Rezultatele au aratat limite care depasesc limita admisa de aflatoxina M1. 
"Dupa primirea rezultatului pentru aflatoxina M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii sai de lapte, rezultat care era peste limita legala, Danone Romania a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectiva si, pentru siguranta consumatorilor, a decis sa blocheze in depozitul sau 75 tone de produse si sa retraga preventiv de pe piata unele produse care ar fi putut sa contina urme de lapte contaminat de la acea ferma. Procesul de retragere se desfasoara foarte rapid si facem toate eforturile sa fie finalizat pana la finalul zilei", se arata intr-un comunicat al companiei, citat de Mediafax.
Din 7 martie, Autoritatea National Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a declansat o actiune de control privind stabilirea continutului de aflatoxina M1 in laptele crud si in cel pasteurizat. Pana acum s-au prelevat 1.284 de probe de lapte din  fermele de vaci de lapte, centrele de colectare a laptelui, unitati de procesare si automate pentru vanzarea directa a laptelui crud.
Nereguli la 3 ferme, 2 unitati de procesare si 2 unitati de colectare
Potrivit presedintelui ANSVSA, dr. Mihai Turcanu, laptele contaminat este sechestrat in tancuri, nu a intrat la procesare si va fi distrus, se arata intr-un conumicat de presa transmis de ANSVSA pe 14 martie a.c. O alta masura de precautie pe care a luat-o ANSVSA a fost aceea de a schimba alimentatia bovinelor prin inlocuirea furajelor contaminate cu ratii bazate pe materii prime care nu sunt contaminate. Dupa aceasta masura s-au inregistrat scaderi semnificative ale limitelor de aflatoxina, valorile apropiindu-se de cele admise, spun inspectorii.
Astfel ca, potrivit inspectorilor de la ANSVSA, la doua dintre fermele la care au fost constatate limite depasite ale aflatoxinei M1 in lapte situatia a fost remediata si restrictia urmeaza sa fie ridicata. 
Insa, vor fi in continuare sub atenta supraveghere a inspectorilor sanitar-veterinari. 
32 de automate pentru distribuirea laptelui au fost inchise
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor anunta pe 17 martie a.c. ca a fost suspendata activitatea unui numar de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, din cauza unor suspiciuni legate de depasirea limitei de aflatoxina M1. Acestea sunt doar rezultatele partiale, dupa cum se anunta pe site-ul ANSVSA. Comercializarea laptelui prin aceste automate se reia numai in momentul in care buletinele de analiza demonstreaza ca laptele este bun pentru consum.
In Romania exista in prezent 335 de astfel de automate pentru distribuirea laptelui. 
Ce este aflatoxina si cat este de periculoasa?
Este o toxina produsa de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Aceasta se dezvolta in semintele oleaginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (srot, tarate), arahide, cereale si produse de origine animala (branzeturi fermentate, preparate de carne, etc.).
Formarea mucegaiului in furaje (aflatoxina B) este favorizata de medii cu umiditate si temperatura ridicate si lipsa ventilatiei. Laptele, branzeturile, ouale si carnea pot contine aflatoxine ca urmare a consumarii de catre animale si pasari a acestor furaje contaminate. 
De asemenea, trebuie sa stim ca dupa ce un animal a consumat furaje contaminate cu aflatoxina B si pana la formarea aflatoxinei M1 in lapte, aflatoxina B sufera un proces de diluare si ajunge pana la 25% din toxicitate, avertizeaza vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu. Prin urmare, aceasta toxina ar fi periculoasa pentru organismul uman doar daca s-ar gasi in lapte in doze foarte mari, lucru care ar fi letal si pentru animal. "Deci, daca am avea un animal care moare intoxicat cu aflatoxina M1, nu mai putem vorbi despre lapte de la acel animal", a spus vicepresedintele ANSVSA.
In Romania si in Europa, limita maxima admisa de aflatoxina este de 0,05 parti/milion/litru, comparativ cu limita maxima pe care o au Statele Unite ale Americii, de 0,5 parti/milion/litru, a declarat vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu.
Aflatoxina devine periculoasa pentru organism atunci cand se ingereaza o cantitate de 100 de ori mai mare decat limitele admise, explica Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, la sedinta Consiliului stiintific care a avut loc la sediul ASNVSA. "Se banuieste ca, in urma ingestiei unei cantitati de aflatoxina de 100 de ori mai mari decat limitele admise - de vreo 100 de litri de lapte pe zi - bauta de o singura persoana timp de 20 de ani, ar exista sanse ca acea persoana sa se imbolnaveasca. Daca beti 10 pahare de aflatoxina pe zi, sansele de a va imbolnavi sunt zero. Aflatoxina a fost descoperita in 1965, deci pana in 1965... In Romania si in Europa au inceput sa se faca analize destul de recent. Cantitatea admisa in America este de 10 ori mai mare decat cea din Europa si nu am auzit niciun american sa moara de cancer de la aflatoxina. Este doar o supra-protectie europeana", a precizat Sorin Minea, citat de Money.ro.
Alte pareri total opuse despre efectele aflatoxinei
Cel mai complet studiu de nutritie, numit "Studiul China", realizat de medicul T. Colin Campbell (un cercetator stiintific de reputatie internationala, profesor la catedra de biochimie si nutritie a Universitatii din Virginia) scoate la iveala faptul ca aflatoxina este cancerigena, dupa cum reiese in urma experimentelor efectuate pe cobai soareci. De asemenea, acelasi medic a demonstrat ca dezvoltarea cancerului este influentata de cantitatea de produse de origine animala pe care le consumam. Vezi aici mai multe despre acest studiu!
De asemenea, pe site-ul oficial al unui mare laborator de cercetare si dezvoltare, Fermentek Biotehnology, aflatoxina M1 apare ca fiind toxica si cancerigena. (sursa: eva.ro)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aflatoxina m1 lapte periculoasa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Andreea  | #924
Eu am continuat sa mananc la fel de multe lactate chiar si dupa ce s-a declansat nebunia cu aflatoxina. Unii sunt de-a dreptul dezinformati, poate ca unele produse au aflatoxina, dar sunt si alte produse pe care le poti consuma fara grija; eu beau de exemplu laptele de la Muller. Mama mea lucreaza in Germania si stiu ca sunt produse sigure, verificate constant, chiar nu imi fac griji!
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2050 (s) | 34 queries | Mysql time :0.051190 (s)