News Flash:

Criochirurgia in leziunile cutatanate

21 Octombrie 2011
3151 Vizualizari | 0 Comentarii

Criochirurgia poate fi folosita in tratamentul leziunilor cutanate, in special keratozele seboreice, chisturile mixoide, cheloidele, verucile si lentigourile. Criochirurgia foloseste agentii alogenici - usor de aplicat. De obicei nu este necesara anestezia. Agenti folositi nu lasa cicatrici dupa reepitelizarea. Cei mai folositi agenti sunt: freon, monocloetan, dioxid de carbon lichid, oxid nitric lichid, azot lichid. Agentul terapeutic standard este azotul lichid - nu este costisitor, nu este combustibil.

Pielea are o bogata retea capilara si este relativ rezistenta la refrigerare. Aplicarea de azot lichid, repetata in 4 reprize de 60 de secunde coboara temperatura la 2 millimetri de suprafata la - 11 grade Celsius. Aplicarea directa de azot lichid spray, un interval de timp egal determina scaderea temperaturii la - 125 grade Celsius la o profunzime de 2 millimetri si la - 70 grade Celsius la 5 milimetri. Asemenea temperaturii trebuie atinse pentru criochirurgia cancerelor cutanate.

Criochirurgia este mai eficienta atunci cand sunt prezente cicluri repetate de refrigerare - decongelare. Se constata o distrugere mai mare tisulara decat la o singura refrigerare. O refrigerare rapida urmata de o decongelare lenta produce distrugeri maxime. Rata de supravietuire celulara este cu atat mai mica cu cat viteza de refrigerare este mai mare si viteza de de congelare mai redusa.

Cum se modifica tesuturile in urma criochirurgiei
Urmatoarele modificari survin in tesuturile asupra carora se actioneaza:

- se formeaza cristale de gheata intracelulare si extracelulare;
- se constata deshidratare celulara si cresterea concentratiilor ionice intracelulare;
- soc termic care apare atunci cand scade temperatura sub 0 grade Celsius brutal;
- staza vasculara si necroza tisulara;
- denaturarea membranelor celulare.

Refrigerarea cu azot lichid este insotita de durere care se accentueaza pe parcursul decongelarii. In primele minute dupa de congelare apare un raspuns local cu eritem, formarea unei papule, aparitia unei inflamatii de vecinatate. Dupa cateva ore (3 - 6) apare un edem intens si o flictena care regreseaza dupa doua - 3 zile si dispare dupa 2 - 4 saptamani. epiteilizarea incepe in primele 3 zile dupa refrigerare.

Melanocitele incep sa moara la temperaturi cuprinse intre - 3 grade Celsius si - 14 grade Celsius. Melanocitele sunt mai sensibile la frig decat keratinocitele.

Complicatii
Criochirurgia poate determina aparitia unor leziuni nervoase. O atentie speciala trebuie acordata regiunilor in care fibrele nervoase sunt situate superficial de exemplu fetele laterale ale degetelor. De obicei pierderea de sensibilitate este temporara. Dupa aplicarea agentului criogenic leziunile nu necesita pansament. Se formeaza o flictena care poate fi de mari dimensiuni sau hemoragica. In unele cazuri se poate decomprima flictena folosind o lama sau un ac steril. Pacientul tratat astfel trebuie revazut dupa doua saptamani.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

criochirurgia complicatii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1638 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021921 (s)