News Flash:

Contraindicatiile mierii de albine

15 Iunie 2015
1171 Vizualizari | 0 Comentarii
Este cunoscuta ca unul dintre cele mai sanatoase alimente oferite de natura, dar, cu toate acestea, nu este buna pentru oricine si nu in orice cantitate. De la inceput trebuie spus ca mierea de albine este departe a fi un panaceu.

O regula generala de baza, obligatorie, este sa nu se administreze nici un tratament fara a avea permisiunea medicului de familie. In cazul mierii este foarte important sa se efectueze analizele privind dozarea glucozei in sange, in urina si hiperglicemia provocata. Desigur, nu este vorba de luarea incidentala, ci de cea sustinuta in cantitati zilnice ca aliment sau ca medicament.

Tratamente nestiute dar extrem de eficiente cu miere de albine

Contraindicatiile generale ale mierii sunt: diabetul zaharat si renal, hipertiroidia, obezitatea, hipercolesterolemia si desigur alergia la miere. De pilda, o persoana care sufera de diabet fara sa stie sau care este predispusa la o asemenea boala, consumand miere in mod regulat poate face dupa cateva luni un diabet zaharat incurabil cu urmari din cele mai grave.

Exceptii: mierea de salcam (ce contine mai ales fructoza) care poate fi data, in cantitati mici, dimineata, si poate fi aplicata pe rani ce se vindeca greu la diabetici (in uz extern).

O alta situatie in care mierea nu este indicata este alergia la polen (mai ales cea legata de tractul digestiv). Mierea contine peste 1% polen in compozitie. Persoanele care sufera de aceasta afectiune nu pot manca miere deoarece risca o alergie.
Pentru a diminua acest risc, este intotdeauna recomandabil, ca si pentru celelalte produse apicole, sa se inceapa tratamentul cu miere (apiterapia) sau folosirea mierii, cu doze foarte mici, foarte bine diluate in cantitati mari de lichide.

Mierea este contraindicata si copiilor sub un an. Acestia au conditii speciale in intestine (continut ridicat de apa si de proteine, cantitati mici de oxigen, pH ridicat, putine mecanisme antibacteriene) care pot fi favorabile pentru dezvoltarea unor bacterii periculoase. Mierea poate fi curier pentru bacteria Clostridium botulinum, care cauzeaza botulismul.

De la caz la caz, contraindicatiile speciale ce nu se incadreaza intr-un tipar standard, apar in functie de intoleranta, lipsa de raspuns sau raspunsul paradoxal al bolnavului la o anumita varietate de miere.

Mierea ne poate face si rau. Vezi cand trebuie evitata

Cand devine mierea toxica

Trebuie avut in vedere si faptul ca exista sortimente de miere toxica, otravitoare pentru oricine, produsa de albine de la plantele toxice. In Romania, sortimentele cunoscute ca fiind daunatoare sunt: mierea de rododendron, mierea de matraguna, de maselarita etc.

Efectul daunator nu poate fi anticipat de oricine, substantele toxice iesind la iveala doar in urma unor analize chimice de laborator. Mierea mai poate deveni daunatoare cand este contaminata cu radiatii ionizate, cu impuritati (in procesul de extractie) sau cu diferite substante nocive (in cazul celei falsificate).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1570 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021497 (s)