News Flash:

Contraceptia de urgenta, ultima salvare de o sarcina nedorita

15 Februarie 2011
2334 Vizualizari | 0 Comentarii
Dr Vlad Gheorghita

Contraceptia de a doua zi sau contraceptia de urgenta nu este o metoda obisnuita de contraceptie Contraceptia de urgenta se poate realiza în doua variante: prin utilizarea unor preparate hormonale sau prin introducerea unui dispozitiv intrauterin Este vorba de o pilula care se administreaza într-un interval de timp de maxim 72 de ore - 3 zile - dupa contactul sexual neprotejat Administrarea unui contraceptiv de urgenta dupa intervalul de 5 zile nu va face decat sa ajute evolutia sarcinii si în nici un caz sa o îndeparteze.

Exista o confuzie pe care o fac chiar si unii medici: contraceptia de a doua zi sau contraceptia de urgenta nu este o metoda obisnuita de contraceptie. Din acest motiv si formula de "contraceptie de a doua zi" a fost abandonata practic de catre lumea medicala. Asa cum reiese din denumire, este vorba de o metoda folosita doar în situatiile de urgenta, cand survine un accident/incident în cadrul utilizarii unei metode contraceptive obisnuite.

Prin urgenta contraceptiva se poate întelege: alunecarea/ruperea prezervativului, uitarea administrarii uneia sau mai multor pilule contraceptive, neutilizarea nici unei metode de contraceptie etc. In oricare din aceste situatii, femeia care nu doreste sa aiba o sarcina în viitorul apropiat este expusa acestui risc. Contraceptia de urgenta se poate realiza în doua variante: prin utilizarea unor preparate hormonale sau prin introducerea unui dispozitiv intrauterin. 

Metodele hormonale de contraceptie de urgenta utilizeaza preparate hormonale special concepute pentru acest scop. Este vorba de o pilula care se administreaza într-un interval de timp de maxim 72 de ore - 3 zile - dupa contactul sexual neprotejat. Cu cat mai repede se administreaza pilula, cu atat mai eficienta este metoda. Formula clasica, ce utiliza doua pilule administrate la 12 ore interval, este practic abandonata, datorita eficacitatii mai reduse survenita ca o consecinta a erorilor de administrare.

Asadar, în prezent lucrurile sunt cat se poate de simple. Un comprimat administrat în primele 72 de ore dupa contactul sexual neprotejat poate rezolva problema. Mai nou, pe piata farmaceutica romaneasca a aparut o pilula ce poate fi administrata în primele 120 de ore - 5 zile - dupa contactul sexual, ceea ce mareste intervalul de eficienta contraceptiva la maximul posibil. Intr-adevar, dupa aceste 5 zile nu se mai poate vorbi de contraceptie de urgenta, fixarea oului fecundat în peretele uterin survenind în zilele a 6-a sau a 7-a de dupa contactul sexual neprotejat. Administrarea unui contraceptiv de urgenta dupa intervalul de 5 zile nu va face decat sa ajute evolutia sarcinii si în nici un caz sa o îndeparteze.

La întrebarea daca oricine poate folosi pilula contraceptiva de urgenta, raspunsul este clar afirmativ. Chiar o persoana care nu are voie sa utilizeze în mod obisnuit contraceptia hormonala poate utiliza pilula contraceptiva de urgenta, deoarece expunerea la medicament este de foarte scurta durata - nu uitati, vorbim de o singura administrare. In cazul în care nu este disponibila pilula contraceptiva de urgenta, dar este accesibil un cabinet ginecologic, femeia poate solicita, tot în intervalul de 5 zile de dupa contactul sexual neprotejat, montarea unui dispozitiv intrauterin. Acesta va ramane pe loc cel putin pana la urmatoarea menstruatie.

Deoarece este mult mai complicata, aceasta metoda de contraceptie de urgenta este destul de putin utilizata. Revenind la pilula contraceptiva de urgenta, este bine de subliniat unele aspecte de practica. Deoarece metoda este cu atat mai eficienta cu cat este utilizata mai repede dupa contactul sexual neprotejat (peste 95 la suta în primele 24 de ore), este întelept pentru un cuplu sa o aiba cat de repede la îndemana. Asta înseamna de fapt ca pilula contraceptiva de urgenta sa fie deja cumparata, pentru a fi rapid accesibila. Acest lucru este valabil mai ales la deplasarile în vacante, cand accesul la o farmacie devine mai dificil.

Unii ar putea opina ca nu are rost sa cheltui niste bani înainte de producerea incidentului/accidentului. Tinand cont însa de durata de valabilitate a pilulei contraceptive de urgenta, ce este de ordinul anilor, cu siguranta va aparea un moment în viata intima a cuplului cand se va dovedi utila. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1457 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013722 (s)