News Flash:

Contine tot ceea ce organismul are nevoie

23 Aprilie 2019
333 Vizualizari | 0 Comentarii

Oul reprezinta cel mai complet aliment, continand toate substantele necesare organismului. Este bogat in proteine cu inalta valoare biologica, grasimi, vitamine si minerale. In plus, in oua raportul dintre colesterolul rau si cel bun este perfect echilibrat, explica pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

Proteinele din ou se gasesc in albus. Ele au o valoare biologica inalta si contin toti aminoacizii esentiali necesari organismului, in special cantitati crescute de tirozina, triptofan si lizina, atat de bine proportionate incat oul a devenit referinta standard pentru compararea proteinelor din alte alimente. Astfel, prin definitie, valoarea biologica a proteinelor din ou este considerata 100%. Albusul nu contine grasimi si colesterol.

Principala proteina a galbenusului este ovovitelina. De asemenea, sunt prezente si fosfolipide, extrem de necesare in alimentatie, mai ales in cazul copiilor si al gravidelor, vitamine hidrosolubile (in special complexul B) si liposolubile (vit. A, D, E si K). Oul nu contine vitamina C.

Galbenusul contine si substantele minerale: fosfor, zinc, calciu si fier. Multa lume evita consumul de oua, considerand ca au un continut ridicat de colesterol (300 mg/g), fara sa tina seama de faptul ca doar 20% din colesterolul din sange provine din alimente, restul fiind produs de organism. Nu trebuie uitat faptul ca in ou, proportia intre fractiunile de colesterol LDL si HDL este optima.

Consumul de oua este benefic in caz de osteoartrita, artrita reumatoida, pentru functiile sexuale masculine si pentru creier, imbunatatind memoria, concentrarea, echilibrand starea mentala si emotionala. In plus, ofera protectie impotriva anemiei.

Se consuma fierte tari sau moi, ochiuri romanesti (in apa) sau pregatite in tigaia antiaderenta, pentru a evita prajirea si adaugarea de grasimi suplimentare. Indiferent de provenienta, ouale au acelasi continut nutritiv. Este absolut neadevarat ca ouale de prepelita nu ar avea colesterol sau continutul de colesterol ar fi mai mic decat al celorlalte pasari. Este doar o metoda de promovare mincinoasa.

Gainile crescute in incubator fac oua cu un continut mai scazut in vitamina B12 si riscul de infectie cu salmonella este mai mare, deci o grija sporita la manipulare si pregatire termica. D.F.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

consum oua oua paste beneficii oua
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1471 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021157 (s)