News Flash:

Consulatatia prenatala

23 Septembrie 2011
2691 Vizualizari | 0 Comentarii

Consultatia prenatala reprezinta un element major in diminuarea riscului matern si fetal, precum si in identificarea unei sarcini care are un risc obstetrical crescut. Ea trebuie sa cuprinda toate etapele profilaxiei:

- evitarea aparitiei imbolnavirii;
- diagnosticul si tratamentul cat mai precoce si mai corect;
- evitarea complicatiilor si agravarii bolii.

Scopul consultatiei prenatale consta in:
- verificarea functionala a organelor care vor fi suprasolicitate in sarcina;
- supravegherea sarcinii si depistarea factorilor de risc, pentru a preveni complicatiile obstetricale;
- dirijarea conditiilor de igiena a sarcinii, precum si pregatirea fizica si psihica in vederea nasterii.

Obiectivele primei consultatii prenatale sunt urmatoarele:

  • anamnezacat mai completa, insistandu-se mai ales pe antecedentele fiziologice si patologice ale aparatului reproducator;
  • examenul clinic generalcu aprecierea tipului constitutional al femeii, starea de nutritie, starea functionala a tuturor aparatelor si sistemelor organismului femeii;
  • verificarea diagnosticului de sarcina:

- semne sugestive pentru sarcina: amenoree, tulburari neurovegetative, modificarea sanilor, constipatie, tulburari urinare;

- semne de probabilitate de sarcina: teste de sarcina pozitive, modificari de dimensiune, forma si consistenta ale uterului;

- semne de certitudine ale sarcinii: examen ecografic pelvin;

  • stabilirea varstei sarcinii si calcularea datei probabile a nasterii: varsta sarcinii se exprima in saptamani si se calculeaza in functie de perioada de amenoree pornind de la prima zi a ultimei menstruatii (trim.I = 1-12 saptamani de sarcina, trim. II= intre 13-28 saptamani de sarcina, trim. III= peste 28 saptamani de sarcina).
  • cunoasterea conditiilor socio-economice(conditii de viata, de munca, familie, nr. de copii etc.)
  • evaluarea factorilor de risc si ierarhizarea cazului(gravida cu sarcina fiziologica sau cu risc obstetrical crescut);
  • examenul obstetrical complet,incepand cu inspectia regiunii vulvare si examenul cu valve al colului si vaginului si terminand cu tractul vaginal in trim.III de sarcina. Examenul fizic trebuie sa includa si manevrele Leopold, precum si masurarea circumferintei abdominale si a inaltimii fundului uterin;
  • explorari paraclinice si de laborator de rutina: determinarea hemoglobinei, hematocritului, grupei sangvine si Rh-ului (si la sot in caz de incompatibilitate Rh), reactia Bordet-Wasserman sau alt test serologic pentru lues, examenul secretiei vaginale, examenul sumar de urina, determinarea glicemiei, teste serologice pentru boli infectioase, ecografia si in functie de varsta si antecedentele cuplului se recomanda examenul genetic, de preferat preconceptional, testul, amniocenteza si fetometria.

Consultatiile prenatale ulterioare trebuie efectuate lunar in trim.II si bilunar in trim.III si apreciaza starea generala acordandu-se o atentie speciala examenului clinic general si in special curbei ponderale, tensiunii arteriale si edemelor.

Se efectueaza examenul obstetrical cu evaluarea inaltimii fundului uterin, a circumferintei abdominale; se noteaza data aparitiei primelor miscari fetale, iar in ultimul trimestru se asculta BCF-urile. Dupa saptamana 36 se va face la fiecare consultatie si un tact vaginal.

Sumarul de urina se efectueaza la fiecare consultatie prenatala, iar in saptamana 30-32 de gestatie se repeta hemoglobina si hematocritul. In caz de incompatibilitate ABO/Rh se dozeaza anticorpii intre saptamanile 24-28, cat si antepartum .

Ecografia are valoare in determinarea varstei gestationale, a greutatii, cresterii si starii fatului .

In cazul sarcinilor cu risc crescut mai pot fi efectuate o serie de teste biochimice si biofizice: dozarea estrioluriei, a HPL, a alfafetoproteinei, cardiotocografia antepartum .

Intre saptamanile 20-40 se stabileste data intrarii in concediul prenatal, locul unde va avea loc nasterea, se realizeaza profilaxia rahitismului si vaccinarea antitetanica, precum si pregatirea psihologica a nasterii .


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

consultatia prenatala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1693 (s) | 23 queries | Mysql time :0.031001 (s)