News Flash:

Conduita terapeutica stomatologica la pacientul diabetic

4 Februarie 2011
3386 Vizualizari | 0 Comentarii
Procentul pacientilor diabetici dependenti de terapia insulinica este mic, dar acestia sunt cei care punmedicul stomatolog in fata unor urgente medicale, motiv pentru care s-au creat protocoale speciale de tratament pentru acesti pacienti. Complicatiile orale ale pacientului diabetic pot fi: xerostomiainfectiile, vindecarea lenta; parodontopatiile sunt mai frecvente si mai severe; sindromul de gura arsa, carii dentare de colet. Glandele salivare pot fi marite de volum (sialomegalie).

Concentratia crescuta a glucozei in saliva explica in parte patologia orala a acestor bolnavi. Modificarile degenerative ale vaselor sangvine parodontale, cresterea concentratiei glucozei in fluidul santului gingival, reducerea activitatii neutrofilelor cu o fagocitoza redusa explica severitatea bolii parodontale, precum si incidenta infectiilor orale, microbiene si fungice. 

Majoritatea tratamentelor stomatologice clasice pot fi efectuate, folosirea implanturilor se afla, deocamdata, sub semnul intrebarii. Se recomanda programarea sedintelor de tratament dimineata. Este bine ca pacientul, in ziua tratamentului, sa-si administreze doza obisnuita de insulina si sa ia masa in mod normal, in functie de regimul obisnuit. De asemenea, este bine ca medicul sa aiba pregatita o sursa de glucoza (suc, Coca-Cola) pentru eventualele stari de hipoglicemie.

Pacientul trebuie sa ne informeze asupra schimbarilor in tratamentul insulinic. Administrarea antibioticelor in scop profilactic in cazul pacientilor dezechilibrati metabolic trebuie luata in considerare cu multa atentie. Cand sunt necesare proceduri complicate sau sedinte lungi de tratament, trebuie consultat specialistul vis-a-vis de necesitatea modificarii dietei sau a dozelor de insulina. Trebuie luate masuri de precautie speciale în cazul pacientilor care sufera de complicatii ale diabetului zaharat (renale, cardio-vasculare, neurologice, infectii recurente).

Pacientii diabetici pot fi tratati de un stomatolog bine pregatit, in conditiile obisnuite ale unui cabinet stomatologic, deoarece majoritatea tratamentelor stomatologice nu sunt modificate pentru acesti pacienti. Tratamentele complexe parodontale sau chirurgicale trebuie executate, insa, in clinici de specialitate. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

medicul stomatolog urgente medicale xerostomia sialomegalie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1461 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012928 (s)