News Flash:

Compozitia chimica a mierii

25 Noiembrie 2011
21469 Vizualizari | 0 Comentarii

Exista numerosi factori care influenteaza compozitia chimica a mierii: calitatea si compozitia materiei prime (nectar sau mana), abundenta acesteia, factorii climatici, modul de exploatare a albinelor, modul de recoltare, conditionare si conservare. Mierea obtinuta va avea caractere specifice conditiilor in care s-a produs. Elementele care intra in compozitia mierii pot fi impartite in trei grupe: apa, substante zaharoase, substante nezaharoase.

Constituenti majori
Constituentii majori ai mierii sunt apa si substantele zaharoase, care reprezinta 99% din miere.

Mierea poate fi considerata o solutie concentrata de zaharuri, datorita faptului ca principalii componenti ai mierii sunt substantele zaharoase:

Glucidele sunt aldehide sau cetone ale unor alcooli polivalenti si in functie de posibilitatea lor de a se hidroliza se impart in:

- glucide nehidrolizabile, numite oze, monoze, sau monozaharide, (zaharuri simple). Ozele sunt oxialdehide sau oxicetone provenite din oxidarea unor polialcooli si sunt denumite dupa numarul atomilor de carbon, cele mai raspandite fiind: pentoza, hexoza, glucoza;

- glucide hidrolizabile, (capabile de a fi descompuse sub influenta acizilor sau enzimelor in zaharuri mai simple), numite ozide, care se impart in: holozide, (in alcatuirea carora intra in exclusivitate monozaharidele), fiind cele mai importante pentru studiul mierii, iar dintre acestea: zaharoza, maltoza, trahaloza, melecitoza, pentozani, fructozani, heterozide (in alcatuirea carora intra o componenta glucidica si una neglucidica, sau aglicon).

Dextrinele. In miere se mai gasesc in cantitati mari si alte holozide complexe sau heterozide ca mucegaiuri, gume, etc, denumite impropriu dextrine. In mierea de mana dextrinele pot depasi 5%. Prezenta dextrinelor mareste vascozitatea mierii si ii da un aspect cleios, neplacut.

Constituenti minori
Substantele nezaharoase se gasesc in cantitati mici in mierea de albine, aproximativ 1% din miere, si nu sunt lipsite de importanta, contribuind la specificitatea acestui apreciat produs.

Fermentii (enzimele sau diastazele), sunt catalizatori biologici cu originea in celula vie.

Principalii fermenti din mierea de albine sunt carbohidrazele, iar dintre acestea:

- invertaza si zaharaza (sucraza), actioneaza asupra zaharozei, scindand-o in glucoza si fructoza;

amilaza: - alfa amilaza (amilaza dextrinogena), actioneaza asupra amidonului pe care ii transforma initial in dextrine, iar in final in maltoza;

- beta amilaza (amilaza zaharogena), actioneaza asupra amidonului pe care ii transforma direct in maltoza;

Sarurile minerale: Substantele minerale totale din mierea de albine variaza in limite foarte largi datorita multor factori, (natura materiei prime si gradul de impurificare al acesteia, conditiile climatice, modul de extractie, prelucrare si conservare, etc).

Principalele elemente minerale din miere sunt: sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu, cat si unele microelemente: beriliu, galiu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu, plumb, argint.

Vitaminele: Mierea de albine este valoroasa si prin continutul sau in vitamine, care provin in exclusivitate din polenul si nectarul plantelor.

Principalele vitamine din miere apartin celor doua grupe:

- hidrosolubile: Vitamina B1 (tiamina), Vitamina B2 (riboflavina), Vitamina B6 (piridoxina), Vitamina PP (niacina), Vitamina H (biotina), Vitamina B12 (cianocobalamina), Vitamina C (acid ascorbic), acid pantotenic, acid folic, rutina;

- liposolubile: Provitaminele A, Vitamina K 

Cristina Gafton Valoarea terapeutica a mierii
Mierea de albine nu are doar calitati nutritive ci, in urma studiilor, s-a demonstrat ca are si o actiune terapeutica eficienta, ce se exercita atat asupra afectiunilor digestive, cat si in afectiunile hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, afectiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, in bolile de nutritie si cele infectioase, in afectiunile sanguine si in cele cutanate.

Atenţie! Mierea are si contraindicatii pentru pacientii care sufera de obezitate, diabet zaharat, tulburari glicoregulatorii, insuficienta pancreatica exocrina si pentru pacientii gastrectomizati, cat si in anumite tulburari alergice.

Indicatiile apiterapice vor fi facute numai de catre medicul specialist, ca la orice medicament, iar tratamentele vor fi aplicate sub directa sa supraveghere, avandu-se in vedere actiunile generale si specifice ale produsului apiterapic, starea pacientului si evolutia bolii.

Cum recunoastem mierea falsificata?
Mierea naturala, cristalizata, are cristale fine care se "topesc" repede in gura, pe cand mierea falsificata cu zahar are cristale grosolane care se dizolva mai lent.

Mierea falsificata cu zaharina are gust dulce pronuntat, aproape lesinator.

Mierea naturala contine intotdeauna in suspensie particule solide sau materii coloidale, astfel incat, pusa intr-un vas transparent are aspect usor tulbure.

Daca gustul mierii este usor caramelizat, se poate deduce ca aceasta a fost incalzita direct pe flacara pentru a fi fluidizata sau amestecata cu zahar ars.

Daca mierea nu are aroma se poate presupune sau ca a fost supraincalzita in scopul fluidizarii, sau provine din zahar prelucrat de albine sau este foarte veche. In toate cazurile este fara valoare terapeutica.

Mierea provenita de la albinele hranite cu zahar sau cea falsificata cu glucoza industriala este mai putin dulce decat mierea florala, iar in cazul falsificarii cu zaharina in amestec cu glicerina, desi dulce, are reactie alcalina.

Mierea veche, ca si mierea falsificata cu zahar invertit artificial are aciditate mai mare decat cea normala, in timp ce mierea falsificata cu zahar neinvertit are un indice de aciditate foarte scazut. Mierea incalzita agresiv isi mareste aciditatea datorita descompunerii fructozei. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

glucidele dextrinele sarurile minerale vitaminele
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022625 (s)