News Flash:

Vitamina C si pielea

7 Februarie 2012
2571 Vizualizari | 0 Comentarii

Beneficiile vitaminei C pentru organism, atunci cand este consumata sub forma de fructe si legume crude, sunt deja binecunoscute. Dar s-a dovedit ca si aplicata topic, pe piele, ca ingredient activ in produse de ingrijire, poate avea efecte miraculoase. Astfel, vitamina C ajuta la eliminarea petelor si uniformizarea tenului, la refacerea fibrelor de colagen, are proprietati anti-inflamatorii, reprezinta un scut de aparare si un excelent antioxidant. Pe scurt, este un extraordinar ingredient anti-aging.

Nu toate produsele care au in compozitie vitamina C ofera aceleasi rezultate, chiar daca sunt aplicate cu regularitate, in regimuri de ingrijire. Cele care contin o cantitate mare de ingredient activ (15%-20 % de ex.) pot fi iritante pentru piele, de aceea produsele cu o astfel de concentratie sunt folosite de obicei in cabinetele dermato sau cosmetice. In schimb, daca acest ingredient activ este intr-o cantitate prea mica, nu va avea niciun efect asupra pielii.

Intalnim vitamina C sub diferite forme, care actioneaza similar. Intrebarea este care dintre ele este forma mai stabila si care poate penetra mai bine tenul, astfel incat sa aduca cele mai mari beneficii. Nu trebuie sa retineti toate aceste denumiri, dar este bine sa va sune cunoscut, pentru ca apoi sa stiti sa le identificati in lista de ingrediente a produsului cosmetic.

Derivati ai vitaminei C
Cel mai natural derivat al vitaminei C este L-ascorbic acid (acidul L- ascorbic); indiferent ca este extras din citrice, plante verzi sau alte surse naturale, vitamina C are nevoie sa fie procesata pentru a fi utilizata in produsele cosmetice. Din pacate, cercetatorii ne atrag atentia ca, desi intalnim acest derivat in foarte multe creme si lotiuni, el nu este foarte stabil si oxideaza imediat la contactul cu aerul. Aceste produse trebuie ferite de lumina, fiind "imbuteliate" in recipiente mate si de culoare inchisa, pentru ca lumina distruge vitamina C, facand-o ineficienta. Pe tenurile sensibile, acidul L-ascorbic poate provoca iritatii, de aceea trebuie folosit cu mare grija.

Un alt derivat foarte des utilizat in produsele cosmetice este MAP (magnezium acsorbyl phosphate), un ester sintetic din vitamina C. Acesta are un pH ridicat si o concentratie mica de acid, ceea ce il face mai usor de tolerat de piele (chiar si de cea mai sensibila), are capacitatea sa uniformizeze tenul si sa il faca mai stralucitor, mai hidratat. Inca un lucru important, are proprietati antioxidante.

Totusi, aceasta varianta ramane mai "slaba" ca si rezultate decat acidul L-ascorbic. Se pot intalni pe piata diverse formule care, pe langa derivatii din vitamina C sa contina si alte vitamine. Acest lucru face ca produsul sa fie unul anti-age.

O alta varianta este derivatul sintetic ascorbyl palmitate. Este foarte bine tolerat de piele si foarte stabil. Molecula de vitamina C astfel formata nu genereaza radicali liberi, nu oxideaza, penetreaza mai bine si mai rapid pielea, stimuland astfel producerea de noi fibre de colagen. Stopeaza formarea noilor riduri.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

l-ascorbic acid map ascorbyl palmitate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1799 (s) | 23 queries | Mysql time :0.041851 (s)