News Flash:

Revarsatele pleurale, a doua cauza ca mortalitate

1 Februarie 2012
4054 Vizualizari | 0 Comentarii
• Revarsatele pleurale maligne sunt un important factor de morbiditate si mortalitate, reprezentând a doua cauza de exsudat pleural dupa efuziunile parapneumonice • Cancerul bronho-pulmonar, cancerul mamar si limfoamele sunt cauza a aproximativ 75% din revarsatele pleurale maligne • În prezenta unui revarsat pleural malign este necesara o evaluare clinica prompta, urmata de un tratament agresiv paliativ în care este urmarit raportul cost - eficienta

Revarsatele pleurale
 sunt afectiuni frecvente, cu un variat spectru etiologic. Ele se întâlnesc atât în boli ale aparatului respirator (pleurale si/sau pulmonare), cât si în boli generale, afectând diverse aparate si sisteme. Revarsatele pleurale maligne sunt un important factor de morbiditate si mortalitate, reprezentând a doua cauza de exsudat pleural dupa efuziunile parapneumonice. Deoarece multe din efuziunile parapneumonice sunt mici si nu necesita toracocenteza, malignitatea este, probabil, prima cauza de exsudat pleural si reprezinta peste 50% din totalul exsudatelor în cele mai multe serii clinice. Practic, orice afectiune neoplazica cu localizare toracica sau extratoracica se poate însoti de revarsat pleural malign, în decursul evolutiei sale. Un exsudat pleural la un pacient cu cancer în prezent sau în antecedente este foarte probabil sa fie malign, dar el trebuie diagnosticat cu exactitate. Pleureziile maligne se pot întâlni în 10 pâna la 50% din afectiunile neoplazice, cel mai frecvent însotind neoplasmul bronho-pulmonar, neoplasmul mamar, limfoamele, neoplasmele gastro-intestinale si genito-urinare. Cancerul bronho-pulmonarcancerul mamar si limfoamele sunt cauza a aproximativ 75% din revarsatele pleurale maligne.

Revarsatele pleurale la pacientii cu boala maligna se datoreaza, de obicei, neoplaziei si, de cele mai multe ori, semnifica o boala avansata, ele putând aparea oricând în decursul evolutiei lor, dar si ca prim semn de malignitate. În prezenta unui revarsat pleural malign este necesara o evaluare clinica prompta, urmata de un tratament agresiv paliativ în care este urmarit raportul cost - eficienta.

Tratamentul pleureziilor maligne depinde de tratamentul potential al tumorii primare. Tratamentul sistemic poate controla tumora primara si revarsatele pleurale mici în limfoame, cancer cu celule mici sau tumori germinative. De cele mai multe ori însa, tratamentul sistemic nu poate controla revarsatul pleural si este necesar un tratament paliativ local. Controlul dispneei, al durerii si al altor simptome reprezinta o prioritate în asistarea pacientilor cu neoplazie în stadiu avansat. Pentru aceasta categorie de pacienti la care vindecarea nu mai este posibila, îngrijirea paliativa este modalitatea prin care se asigura confort, demnitate si o cât mai buna calitate a vietii în aceasta ultima faza a bolii. Pleurodeza cu talc prin pudraj toracoscopic este sigura, ieftina, usor de aplicat si capabila sa creeze simfiza pleurala, care sa previna reacumularea de lichid pleural. Pleurodeza, probabil, nu mareste durata de viata a bolnavului, dar cu siguranta creste calitatea vietii.

Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii, "ingrijirea paliativa este îngrijirea activa si totala a pacientilor a caror boala nu mai raspunde la tratament curativ. Controlul durerii si al simptomelor, asistenta psihologica, sociala si spirituala sunt esentiale. Scopul îngrijirii paliative este asigurarea calitatii vietii pacientului si familie". 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cancerul bronho-pulmonar cancerul mamar boala maligna
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1763 (s) | 23 queries | Mysql time :0.042088 (s)