News Flash:

Enterocolita acuta

19 August 2011
3491 Vizualizari | 0 Comentarii

Enterocolita acuta, asociata deseori si cu suferinta stomacului (gastroenterocolita acuta), este produsa de anumite bacterii (de obicei salmonele) transmise pe cai alimentare. Neplacerea apare mai ales atunci cand aceste alimente (mai frecvent fructele crude, legumele bogate in celuloza, laptele, mancarurile grase) sunt consumate in cantitati excesive, iar secretiile digestive sunt insuficiente cantitativ sau calitativ pentru a le digera. In plus, prin consumul excesiv de lichide, chiar secretiile deja existente sunt diluate, devenind astfel aproape inactive.

Simptomele enterocolitei
Boala se manifesta prin dureri abdominale intermitente, sub forma de crampe, senzatie de plenitudine gastrica si diaree. Formele simple de gastroenterocolite se vindeca prin repaus la pat, aplicatii calde pe abdomen si regim alimentar. Cazurile mai grave necesita tratament medicamentos.

Rolul dietei in tratamentul enterocolitei acute
Daca boala deja s-a instalat, in prima zi regimul trebuie sa fie bogat in lichide, in doze mici si repetate, cu adaos de sare si glucoza sau zahar (2,5%). Regimul este format din ceai de sunatoare, supe de orez sau de zarzavat. Aceste lichide trebuie sa compenseze ceea ce se pierde prin diaree si varsaturi. Este necesar sa fie evitate sucurile si fructele citrice, cafeaua si bauturile calde.

In ziua a doua se introduc in dieta pastele fainoase cu branza de vaci, orez fiert, cartofi fierti si morcovi. Evitati mancarurile grase, fructele cu pielita sau cu seminte, salata verde, telina, alunele. De asemenea se exclud din alimentatie: laptele, fasolea uscata, varza si alte legume cu multa celuloza, sosurile, prajelile si alcoolul. Din a treia zi se revine progresiv la alimentatia normala, evitand doua-trei saptamani cruditatile si laptele.

Solutie pentru rehidratarea organsimului
Se pot consuma, timp de una-doua zile, mere proaspete, date pe razatoare), ceaiuri calde (de menta, de musetel) si apa de orez. In cazurile severe, mai ales la copii, este necesara o rehidratare orala. Pentru aceasta, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda prepararea urmatorului amestec (care se poate face si acasa): ½ lingurita de sare de bucatarie, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, ½ lingurita de clorura de potasiu si 3 linguri de zahar. Toate acestea se amesteca intr-un litru de apa fiarta.

Din aceasta solutie, copilul va bea 50 ml pe ora, iar daca nu vomita, cantitatea se mareste la 100 ml pe ora. Administrarea acestei solutii va compensa, intr-o anumita masura, pierderile de lichide si saruri minerale prin diaree si voma.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

enterocolita acuta simptomele enterocolitei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1656 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019444 (s)